Da ili ne?

ristelicn

New member
Listao sam malo forum i vidim da su ljudi sto se tice offshore plovidbe podjeljeni na 2 dijela, za i protiv. Iskren da budem od kad sam poceo da plovim, (a tek sam poceo) za cilj sam imao da zaplovim na offshore brodovima (psv konkretnije). Ali nisam posao odma tamo radi duge kadeture a i cijela porodica mi je na Mediteranu, pa sam zavrsio tu.

Otvaram temu da bih vas pitao sledece:

Da li bi moj prelazak sa MSC na neku offshore kompaniju bio skok sa konja na magarca uzevsi u obzir danasnje starnje offshore firmi?

Ljudi pricaju da se offshore polako vraca na staro, pa me zanima sta vi mislite o tome?

Ja sam na MSC 3rd officer i imam platu 3700€ plus bonusi i plus reeferi sto dodje do 4000€ mjesecno.

Ne ocekujem takvu platu na offshore ali idem ka tome radi kracih ugovora. Hvala

Iskreno za skupit iskustvo sada je ok pokusat upast,wrs trazi treceg oficira za drillship i jos par agencija,ali treba imat na umu da su masteri sa duge bili chiefovi kad su se prebacivali barem kad je cvalo,da ce se nesto zaradit vise triba bas nabasat na dobar oglas i upast.Pa tako kao AB mos imat vise nego sekondo.PSV su ok za skupit iskustvo i poslije se prebacit na nesto tipa construction il pokusat uletit na drill.
Evo recu ti sada,trentuno je rani stadij oporavka pa tako gledaj survey brodove,jer ce u narednih mjeseci dosta trazit posade za njih posebno oko norda gori oko Norveske.Triba imat na umu da neke jake agencije tipa vship rijetko nude permament platnu listu za sada pa sam procjeni.

Razumijem. Ja sam spreman i na to da podjem kao cadet, dok ne naucim posao i steknem iskustva malo da svim tim
Pogledacu za survey brodove malo, pa cu vidjet kako stvari stoje. Imam jos pitanja:

-Mozda imam neku mogucnost da odem za Tidevater pa me zanima vase misljenje o njima

-Teenutno inam papire samo za kontejnerski brod. Da li je pametno unaprijed izvaditi sve papire pa pocet sa trazenjem? I ako jeste koliko je to papira i koliko vremena mi za njih treba?
Hvala

Dp,hlo,huet,stcw,bosiet, da su opito approved ovisi od kompanije a vecinom traze...prvo pitaj kompaniju hoce li trazit dodatne papire...

Dp,hlo,huet,stcw,bosiet, da su opito approved ovisi od kompanije a vecinom traze...prvo pitaj kompaniju hoce li trazit dodatne papire...
Sve to bi ga moglo izac nekih 10000€ sta nije mala investicija sa obzirom da mu je posal upitan. Ja jos iman dosta kolega sta su doma duze vrimena neki skoro i 2 godine a nemogu nac posal. Jutros mi se javlja jedan moj kapo pa mi se zali kako nikako nac stalni posal, sve nesto 2-3 miseca radi pa onda 4-5 nista. Posto se ode spominje MSC sreja san nekidan jednog kapa sa Bourbona pa mi govori da dugo vrimena nikako se ukrcat i evo ga sad MSCu. U zadnje vrime oglasa ima traze se ljudi ali je ogroman overflow ljudi tako da su sanse za dobit neki posal minimalne. Isto tako u cilom offshoru imas overflow brodova i unita tako da za jedan contract konkurira bar njih 100.

Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk

Iskreno nisam ocekivao toliku cifru za par osnovnih serifikata. Jesi li siguran da slucajno nisi dodao koju nulu?

Nisu ti to obavezni breveti, na PSV mozes i bez toga svega. Ja san samo komentira koliko bi te izasli ovi breveti koje ti je picard predlozija. Nazalost nema nula viska :)

Slusaj uvik mozes probat aplicirat pa vidi hoce li ti ko sta ponudit i koliko ce ti eventualno ponudit a u međuvremenu stoj di jesi :)

Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk

Pa naravno. Ja i jesam trenutno na brodu, nisam kuci i cekam da vidim oce li sta iskociti. Radim ovo sto radim, pa ako sta bude, bude. Hvala na odgovorima!

Da ti pojednostavnim.Ako imas vezu ili preporuku mozes i bez certifikata,ukoliko nemas vezu nece te uzest sa svim mogucim certifikatima zato jer nemas iskustva, a dosta ljudi koji su u Offshore godinama stoje doma.
Moj savjet da stojis na kontejnere dok veza ne uleti i ne polazi te kurseve bezveze.
Kurseve je dobro imat ako imas iskustva.Npr.moj prijatelj je godinama mazac na psv u north sea.Odluci se kad je vec u Aberdeen polozit to sve (osim dp naravno).Kad je sve sredija otvorija profil na LinkedIn i uletija na drill ship bez ikakve veze ali ima NS iskustvo 7 godina.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Naravno bez certifikata se moze ams i ER su krcali nizu posadu bez nekih dodatnih a i vship je imao tu praksu...zato uvijek triba prije pitat,iskustvo i veza igraju najvise tu...

Aha, znaci standardno. Ok, tako sam i imao u planu. Jos jednom da pitam sta mislite o Tidewater komapniji? To imam neke konekcije pa cu vjerovatno da ciljam ka tome.

Aha, znaci standardno. Ok, tako sam i imao u planu. Jos jednom da pitam sta mislite o Tidewater komapniji? To imam neke konekcije pa cu vjerovatno da ciljam ka tome.

Trenutno jedni koji imaju najmanje place i najduze ugovore,ali dosta ljudi je ostalo radit u vrime krize dok sam ja npr.ka sekondo na psv ima preko 300eur dan ali sam zato u vrime krize bio skoro godinu dana bez posla.Cujem da sad sekondo na tide ima 80-90usd dnevno a cif 170-180usd sta je stvarno dno dna

Trenutno jedni koji imaju najmanje place i najduze ugovore,ali dosta ljudi je ostalo radit u vrime krize dok sam ja npr.ka sekondo na psv ima preko 300eur dan ali sam zato u vrime krize bio skoro godinu dana bez posla.Cujem da sad sekondo na tide ima 80-90usd dnevno a cif 170-180usd sta je stvarno dno dna

Nisam znao to, sad ne znam ni koliko mi je pametno gurati ka tome. Vidjecemo kako vrijeme bude odmicalo. Hvala

Možda ti se jeftinije i sigurnije prebaciti na tankere , nije neka razlika u placi ali nitko se ne zali.

Za upasti u offshore a da ti bude dobro moras imati strica ili tetku u toj bransi jer dok skupis iskustvo prodje zivot a za 7g vrag zna oce li vise biti i tankera i off shora.

Last edited:
Iskreno, jurim krace ugovore jer ne planiram cijeli zivot da provedem na moru. Gledam ujaka koji je na platformama i ima ugovor mjesec-mjesec, uziva. Rekao mi je samo stekni iskustvo i sve ce biti ok. Sad iskreno ne znam kakva je situacija njemu tamo, ali rekao bih da ide na bolje.
Tako da ocu da probam sa PSV brodovima kako bih se priblizio samoj platformi i tako sebi otvorio vrata ka njima u buducnosti, ako me shvatate.

Iskreno, jurim krace ugovore jer ne planiram cijeli zivot da provedem na moru. Gledam ujaka koji je na platformama i ima ugovor mjesec-mjesec, uziva. Rekao mi je samo stekni iskustvo i sve ce biti ok. Sad iskreno ne znam kakva je situacija njemu tamo, ali rekao bih da ide na bolje.
Tako da ocu da probam sa PSV brodovima kako bih se priblizio samoj platformi i tako sebi otvorio vrata ka njima u buducnosti, ako me shvatate.

PSV ce te pribliziti platformi samo fizicki jer ces je opskrbljivat.Ako je stric neka visoka pozicija onda te moze ubacit na preporuku.Naravno da ce biti bolje ako dodjes na platformu sa psv-a,a ne sa npr.tankera.
Ja sam se prebacio u offshore 2013 prvenstveno radi duplo vece place koju bi zaradio sa 6 mjeseci na brodu,a na kontejnere bi zaradio duplo manje sa 8 mjeseci na brodu.Sada u doba krize placa nije kao nekad ali je jos uvik dobra.
Definitivno je lakse kad se radi 1/1 ili 2/2 nego 4/2 ili 6/2.

Definitivno je lakse kad se radi 1/1 ili 2/2 nego 4/2 ili 6/2.

Naravno, ista bi mi plata bila kao sad od prilike.
Da te pitam:
Da li bi bio veliki skok u nazad za mene sad da podjem na PSV kao OS ili tako nesto? Iza sebe imam 3 broda, (2 kao kadet, jedan kao treci).
I kad bih posao da li mozda iz iskustva znas od prilike koliko bih morao da "gulim" po palubi dok ne bih dosao do pozicije oficira?

Naravno, ista bi mi plata bila kao sad od prilike.
Da te pitam:
Da li bi bio veliki skok u nazad za mene sad da podjem na PSV kao OS ili tako nesto? Iza sebe imam 3 broda, (2 kao kadet, jedan kao treci).
I kad bih posao da li mozda iz iskustva znas od prilike koliko bih morao da "gulim" po palubi dok ne bih dosao do pozicije oficira?

Ja osobno nebi nikad sa brevetom treceg isa za os.Jedino da dobijem obecanje od firme da cu ostat za treceg odma nakon toga ugovora.
Moj savjet ti je da budes na kontejnere i ako sta uleti se prebacis.Nikako dat otkaz pa mislit lako cu se prebacit.Ja sam ima sricu pa mi je firma imala kontejnere i psv/ahts brode pa sam bija uporan i godinu dana jednom misecno sla mail za prebacaj a uz to sam i polozio dp basic o svom trosku i isplatilo se...

Ja osobno nebi nikad sa brevetom treceg isa za os.Jedino da dobijem obecanje od firme da cu ostat za treceg odma nakon toga ugovora.
Moj savjet ti je da budes na kontejnere i ako sta uleti se prebacis.Nikako dat otkaz pa mislit lako cu se prebacit.Ja sam ima sricu pa mi je firma imala kontejnere i psv/ahts brode pa sam bija uporan i godinu dana jednom misecno sla mail za prebacaj a uz to sam i polozio dp basic o svom trosku i isplatilo se...

Pa naravno. Nisam ni imao u planu da dam otkaz. Nastavljam ja ovdje sasvim normalno sa poslom i ako uleti sta za offshore, onda cu preci. A to za obecanje o unapredjenju ne znam ni koliko bih mogao da vjerujem tome..

Cisto za inf posto se pricalo da treba oguk medical za obnovu, u mom slucaju bosiet/huet+ebs, idem bas krajem miseca u cfo ravenna odradit obnovu tj. Foet i dovoljan im je moj lijecnicki iz dr. Wagner- ekvivalentan eng1

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Back