Poštovane kolege!
Nedavno sam završio Višu pomorsku školu u Splitu smjer brodostrojarstvo, trenutno sam fazi traženja ukrcaja za asistenta stroja al ova kriza ne ide u prilog ni meni a ni ostalima, al dobro to je sad nebitno, ne vlada kriza samo kod nas već u cilom svitu!
Što se tiće našeg školovanja pomoraca, neznan kako na drugim fakultetima, al u Splitu jako jako loše (zastarjel način školovanja, završio sam višu a komjuter sam tamo upalio svega dva puta. U provedenom vremenu tamo naućio sam neke osnove, opću kulturu i poštivanje nadređenog, mogao bih danima pričati o njima i fakultetu).
Zakon je takav kakav je i teško će se mijenjati, prag koji su napravili ljudi iz ministarstva da se nemože napredovati dalje sekonda bez više škole traje evo več 11 godina. Naši ljudi iz ministarstva drže se neke tradicije u pomorstvu (kako su Hrvati cijenjeni, al dokad, prijatelju mi je za asistenta stroja došao Kinez na OSG za 200 dolara, znači oni imaju također edukacijske centre za izobrazbu pomoraca i nesumljam u kvalitetu školovanja, jer ovo kod nas je iz doba Mojsije), a ne vide i nezanima ih kakav je život pomoraca došao i koliku imamo konkurenciju u svijetu, samo žele novce od nas, jer oni misle kako mi imamo, a novce na brodu imaju samo (kapetan, kapo, prvi palube i stroja, kako di na kojoj kompaniji).
Meni je žao što ljudi nemogu dalje sekonda tj. nemogu postati prvi časnici, jer praksu i znanje ne može nitko oduzeti. Po mome mišljenju kapo i kapetan bi morali imati malo veći stupanj školovanja. Znam da nije lako upisati višu onima šta navigavaju, doć dva miseca doma i provesti ih u klupi, ić na brod pa kad se vratiš opet isto dok ne završiš, repeticije i te pizdarije, masovno su se plačali ispiti itd) to je neke 2-3 godine žrtvovanja. Al pored ovakvog zakona drugo ništa ne preostaje nego bojkotiranje).
Pita san jednon prilikom dotičnog profesora pa zašto se ovoliko traži znanja za pomorce, moramo biti realni i reći kako ni kapetani i kapi nisu šta su nekad bili, u većini slučaja danas su to samo administratori, a on će meni pa šta mi znamo jel ti ideš na brod ili ćeš raditi na kopnu, tako da se oni drže one stare škole jer drugo i neznaju. Predavanja drže ljudi na faksu koji nisu broda nikada vidili, eto nisam ni ja a koliku poruku san napisa ha ha, a vas većina iskusnih da ih nešto pitate ne bi imali pojma o ničemu.
Eto ja se malo raspisa, boli me kad vidin kako naši sposobni pomorci ispaštaju u ovome svemu!