Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

... ja znan da se moze dobit americka diploma fakulteta dopisno. ja san magisterij odradija na chicago university , tri puta letija u kuala lumpur iz jakarte.. i aj ca. godinu ipo. sesnajst iljada zelembaca. malo vi to pronjuskajte bolje...pa ako moze....skontaj recimo dvi povratne karte do singapura i jos desetak kila zelenih....ucis dok si doma na godisnji...ko oce provat...pm radi. ali vidite koliko traje nostrifikacija,meni ovde ovjerilo u misec. a ima san cut da u nas za nostrificirat diplomu likara iz padove triba rodit medu prije nego koji guzonja potpise. znan i slucaj di coviku nije priznalo hotel management polozen u svicarskoj... a danas je hotel manager u hyattu dubai. jebi ga..ne moze u bellevue ili slavije. a da ne pricamo o bon reposu.

Zato vi moj sjor kapo necete nikad postat senior fleet manager na recimo jednoj jadroliniji,jadroplovu upravo radi te vase kupljene diplome. Ovdje se priznaju samo diplome Hrvatske zemlje sr**a koje nitko ne moze kupit.

Last edited by a moderator:
Drzava tom decku nakon zavrsenog faksa nudi dugotrajan boravak na zavodu za zaposljavanje ako se on sam ne snadje i ode zaradjivati kruh kod poslodavca u inozemstvu.
...Ovi sto govore da 65000 kuna za 6 miseci skole nije puno jerbo ce to neko zaraditi na razlici place opet stvari gledaju iz krivog kuta. Pa nisu to PRIVATNI FAKULTETI COVICE pa da nabijaju cijene kako im se kua digne, to su drzavne ustanove koje se izmedju ostalog financiraju novcem upravo tih gradjana koje deru! Prosjecna placa u Hrvatskoj je 4000 kuna dragi moji, ako je vama 16 prosjecnih placa za sest miseci DRZAVNE skole prihvatljiva cijena onda se i ne cudim sto smo u ovakvoj banani...

Tesko je danas upasti i na biro ako imas ista vezano uz more u radnoj knjizici...Ja sam se sa jednom na birou dobro oznojia oko toga. Prije jedno 2 god isa ispipati kako dise ova nasa administracija pa se odlucija prijaviti na zavod (moje pravo kao nezaposlenoga) a ova kad je vidila pomorsko zvanje u knjizici - urnebes; te sto ja radim tamo, sto ja ocu, neka zovem pomorske firme uokolo, lako je nama pomorcima.....Sto? Zelim radit na kraju!...ma ni cuti....

Inace smatram 65 kKN - puno, jako puno, za nase prilike previse. Nije da se dugorocno nece isplatiti ali nije fer.

Moje je misljenje isto da je puno,neopravdano puno.
Kako je reka i Off, ko oce i misli da mu se isplati platit ce i tu je prici kraj sto se cijene tice.
Ipak,po meni je najgore to sto tih 90 dana ne ulazi u potrebnih 183.
Drugo,ko se odluci upustit u ovo i ako moze neka to ucini u "prvom valu" jer mislim da ce se ovo jako skoro raspuknut ka balun od sapunice.
Zivi bili pa vidili.

Evo jos jedan mail koji sam uputio u MMPI maloprije i javim sta se odgovorilo na njega

\Upit za MMPI poslan

Dakle radi se o posebnom programu za pomorce. Poseban program za pomorce koji bi trebao poceti u Veljaci 2011 godine ima jos uvijek puno nejasnoca i jos uvijek ide na ruku svim drugima osim pomorcima. O cemu govorim?

Ako je cijena tecaja 65000 kuna ( sta je jako puno ) zasto u tu cijenu nisu ukljucene knjige?

Ako se na kraju slusanja tog programa treba polagati kod profesora zasto se opet nakon toga mora polagati u kapetaniji?

Zasto se vrijeme provedeno na tecaju ne uracunava u kvotu od 183 dana koje pomorac mora skupiti da bi bio osloboden poreza?

Jesi li dobia koji odgovor iz ministarstva

Moje je misljenje isto da je puno,neopravdano puno.
Kako je reka i Off, ko oce i misli da mu se isplati platit ce i tu je prici kraj sto se cijene tice.
Ipak,po meni je najgore to sto tih 90 dana ne ulazi u potrebnih 183.
Drugo,ko se odluci upustit u ovo i ako moze neka to ucini u "prvom valu" jer mislim da ce se ovo jako skoro raspuknut ka balun od sapunice.
Zivi bili pa vidili.

@guc
to san i ja već reka. Neće im bit na diku. Malo koji pomorac danas sebi može priuštit da riskira platit porez. Neka bude kako bude. Ionako če ih EU prisilit da minjaju pomorski zakonik za pravilnik o školovanju pomoraca. Zato se mi nemoramo žestit između sebe, to bi nan se i tilo.

Last edited:
Fakulteti su ''nanjusili krv'' i nabili cijenu koju su nabili :rolleyes:
Bez obzira na sve smatram da je ovo velika prilika koju ne treba propustit.Koliko god bilo puno para (a jest puno),jedan sekondo ce poslije pola godine skolovanja avancat za prvog,pa za mastera ili kapa i ovih 65tkn ce se vratit kroz placu ili dvije.
Cijena jest neopravdana,nitko nece naucit nista novo ali pitanje je koliko ce ovo trajat i tu lovu treba pregrmit.Svi mi znamo sto znaci bit sekondo ili terco,a sto znaci bit primo ili master i kapo.Mislim da to vrijedi tih 65tkn.

Jesi li dobia koji odgovor iz ministarstva

Jedan odgovor za sad

Po??tovani,

Ja vam mogu odgovoriti samo na zadnje pitanje, a kolegica Batinović će na prva dva.

Sada??njim propisima se ne mo?že priznati bilo kakvo ??kolovanje u RH u svrhu računanja broja dana u međunarodnoj plovidbi. Naime Pravilnikom o porezu na dohodak članak 81.a. stavak 2. točka 4. priznaju se isključivo dani provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu.

S po??tovanjem,
Roko Mrvica

Pitaj ga s obzirom da je on s danima na ti da li se priznaju dani bolovanja koji su nastali 2 dana nakon iskrcaja na putu kuci.Cisto onako kurioziteta radi pitam.Vidim da covik izvrsno barata danima pogotovo ako se radi o petku,suboti i nedilji,a i volija bi imat odgovor sa onim S postovanjem Roko Mrvica na kraju e maila.To skupljam.

Pitaj ga s obzirom da je on s danima na ti da li se priznaju dani bolovanja koji su nastali 2 dana nakon iskrcaja na putu kuci.Cisto onako kurioziteta radi pitam.Vidim da covik izvrsno barata danima pogotovo ako se radi o petku,suboti i nedilji,a i volija bi imat odgovor sa onim S postovanjem Roko Mrvica na kraju e maila.To skupljam.

@ a di su provedeni dani u brodogradilištu na novogradnjama, za koje je gosp. Mrvica reka da se Udruga pomoraca Hrvatske ne triba brinit i uzbunjivat nepotrebno javnost sa dezinformacijama, jer da je to sređeno i pitanje dana kad će to bit priznato početkom 2010 godine. To je izjavija u 11. misec 2009 godine! A mentor mu šjor Babić još u Latinici na temu pomoraca 28.06.2009 izjavija to isto, da je dopuna pomorskog zakonika već napisana.
Evo i 2011, ni traga ni glasa o tome.
A Mrvica ga mrvi i dalje....

@ a di su provedeni dani u brodogradili??tu na novogradnjama, za koje je gosp. Mrvica reka da se Udruga pomoraca Hrvatske ne triba brinit i uzbunjivat nepotrebno javnost sa dezinformacijama, jer da je to sređeno i pitanje dana kad će to bit priznato početkom 2010 godine. To je izjavija u 11. misec 2009 godine! A mentor mu ??jor Babić jo?? u Latinici na temu pomoraca 28.06.2009 izjavija to isto, da je dopuna pomorskog zakonika već napisana.
Evo i 2011, ni traga ni glasa o tome.
A Mrvica ga mrvi i dalje....

To je rjeseno reka je i potpisa se gospodin Mrvica.

Fakulteti su ''nanjusili krv'' i nabili cijenu koju su nabili ....QUOTE]

Je, ne tako davno neki na fakultetima su bili ostro protiv tih "ubrzanih" skola, koliko sam se prica naslusao na predavanjima pojedinaca na tu temu. A sad ce cini mi se ti isti tuci dobre dnevnice...

Jedan odgovor za sad

Po??tovani,

Ja vam mogu odgovoriti samo na zadnje pitanje, a kolegica Batinović će na prva dva.

Sada??njim propisima se ne mo?že priznati bilo kakvo ??kolovanje u RH u svrhu računanja broja dana u međunarodnoj plovidbi. Naime Pravilnikom o porezu na dohodak članak 81.a. stavak 2. točka 4. priznaju se isključivo dani provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu.

S po??tovanjem,
Roko Mrvica

Evo i odgovor na druga dva pitanja :udriglavom

Po??tovani,

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne donosi odluku o visini cijene posebnog programa obrazovanja, već o tome odlučuju institucije koje će takav program i provoditi.

? to se tiče polaganja ispita, u kojem izra?žavate nezadovoljstvo polaganjem ispita u sklopu posebnog programa obrazovanja te u lučkoj kapetaniji, ovim putem bi istaknula kako se takav sustav provodi za stjecanje svih svjedod?žbi.
Naime, za stjecanje svih svjedod?žbi o osposobljenosti koji među uvjetima imaju i zavr??eno srednjo??kolsko/visoko??kolsko obrazovanje, potrebno je polo?žiti sve ispite koji takvo obrazovanje nala?že (bilo da se radi o srednjo??kolskom ili visoko??kolskom obrazovanju, a sukladno posebnom propisu), te po ispunjenju ostalih potrebnih uvjeta (dopunskih osposobljenosti, plovidbene slu?žbe i sl.) slijedi pristupanje ispitu koji se provodi u lučkim kapetanijama.

S po??tovanjem,

Ana-Marija Batinović

evo danas sam bia na fakultetu u Splitu pa se raspita u vezi ubrzanog tecaja,sta sami znate cijena je 65000 kn moze se platiti u 3 rate u cijenu je uracunato sve od knjiga i ispita.tili su da predavanja traju po cili dan i da sve stane u 3 miseca ali nisu to odobrili pa ce predavanja trajati 5-6 sati dnevno i tecaj ce trajati 6 miseci.jos neznaju tocno sve ali ce biti bolje upoznati kad prva tura krene 21.02 u Splitu, a u Rijeci krece par dana kasnije.jos su mi rekli da ce vjerovatno staviti fiksne datume sa pocetcima tecaja a ne dok se napuni.evo to vam je to znace se sve detaljnije posli 2 miseca!pozdrav

dobro nisu rekla da se placa u 3 rate po 65 000 ne bi me nista cudilo, tribaju zivit od neceg paraziti jer njima se ne ide na brod ili radit sta slicno

sad će bit zbunjoza. ministar ??kolstva je najavija izmjene zakona o ??kolstvu i visokom obrazovanju i najavija besplatno ??kolovanje i studiranje za sve, te uputija zakon po hitnom postupku u sabor, a opet po direktivi EU-a, jer je ??kolstvo u EU socijalna kategorija, tj. mora bit dostupno svim slojevima dru??tva bilo koje članice EU-a.
sad je pitanje ??ta će bit sa ovim pomorskim obrazovnim programom?

..........Predlo?žena reforma ??kolovanja za pomorce nailazi na brojne kritike, između ostalog i od Sindikata pomoraca Hrvatske, pa i predstavnika pojedinih fakulteta. Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Sergio Kos nagla??ava kako je usvojeni Pravilnik obvezujući, te ga mora po??tovati, pa bi shodno tome u Rijeci ubrzani studij mogao krenuti već u o?žujku.

â?? Riječ je o otvaranju opcije da osoba mo?že postati kapetan duge plovidbe bez zavr??enog fakulteta.

Smatram da će to dovesti do srozavanja stručnosti pomoraca, kao i da ovaj sustav ??kolovanja neće za?živjeti dijelom i zbog zahtjeva tr?ži??ta. Pojedini veliki i ugledni brodari već sada najavljuju kako neće dozvoliti napredovanje do zapovjednika broda osobama bez fakulteta, već najvi??e do drugog ili trećeg časnika, ??to je ograničavajući faktor, ističe Kos, uz zaključak kako upravo vrhunsko obrazovanje ima najveće zasluge za ugled hrvatskog pomorca u svijetu
Evo ovo je dio članka od danas u Novom listu pa pogledajte. Uglavnom članak govori kako Kapetan bez faxa srozava ugled Hr pomoraca. Pročitajte.

Back