Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Mailovi ministarstvu

Mailovi ministarstvu

Evo jedan odgovor od ministarstva (davno je to bilo):

Poštovani,

Vezano uz Vaš upit od 22. prosinca 2006. o promijeni pravilnika o školovanju pomoraca i mogućnosti da se pomorcima koji imaju SSS (pomorske škole) dopusti pristup ispitima za stjecanje svjedodžbe prvog časnika i zapovjednika broda po STCW konvenciji, ističemo sljedeće:

Pravilnik o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca je trenutno i izradi te je plan da bude završen do ožujka 2007. godine. U okviru izrade novog pravilnika razmatrat će se i pitanje koje ste postavili, a kojeg ćemo pokušati riješiti s drugim tijelima državne uprave.

Poznat je stav ovog ministarstva kad je u pitanju status hrvatskih pomoraca, a naša opredijeljenost za popularizaciju pomorskih zvanja realizirat će se kroz projekt stipendiranja učenika pomorskih škola i studenata pomorskih fakulteta, za koje je natječaj raspisan upravo ovih dana.

Nadamo se da ćete praćenjem naših Internet stranica http://www.mmtpr.hr do proljeća dobiti odgovor na Vaš upit.

S poštovanjem,

Marina Halužan,

Glasnogovornica

BTW, opet sam im pisao nedavno ali vise nikakvih odgovora...

Last edited:
Pisat cemo samo ako mozes napisi na koju adresu jer san vec posla jedan mail na adresu ministarstva ali vec pola godine nitko nista neodgovara.

Kako vidim sada,na njihovim stranicama,više nema onoga sa kim sa se ja dopisivao-On je bio referent za te stvari u ministarstvu.Neznam da li je prava osoba za to Marina Halužan,ona je samo glasnogovornica.Ja sam dobio odgovor , prije 2 godine,i to iznenađujučom brzinom,za svega par sati,a šta je najglavnije bio je pozitivan.Možda bi trebalo pisati tajniku za more,a oni če to proslijediti pravoj osobi.Tako sam ja učinio.Samo trba šta preciznije navesti pitanje,inaće ti krivo odgovore.
Znaći,s obzirom da je u STCW 98 navedeno da 2E(prvi po našemu) može postati kapo na brodovima snage iznad 3000kw,na račun iskustva,što je potrebno kod nas da bi se dobio taj brevet a već posjeduješ brevet STCW II/2,međutim bez više škole.

Pokušaj ništa nemožeš,izgubiti,samo dobiti.

Ti si pisao ministru Kalmeti, a odgovorio ti je Milivoj Engled?žija.To ti je tip ?žute kose ??ta radi u splitskoj kapetaniji za administrativna pitanja.Taj tip ti je zavr??io vi??u pomorsku, a da nije tamo ni bio,polo?žio poručnički,a da olovku nije upotrebio.Onda zna?? koliko je meritoran,on se dobro usedlao preko veze u kapetaniji, i sad kao pametuje s nekim iskustvom okolo.

već san i??a postavit temu o ovome ali na krivom topicu

zanima me kako stoje stvari s ton ubrzanom vi??om pomorskom, koliko to ko??ta, koliko traje, i ono najva?žnije dali se tamo ??ta nauči, jeli uvjet da se upi??e imat srednju pomorsku zavr??enu?!

hvala

Bog majstore i dobro dosa!

Najbolje ti je iz prve ruke, mozes postaviti pitanja u vezi toga Dijani Kozomari - koordinator Izvanrednog studija za pomorce na telefon fakulteta 021-380 762 ili na mobitel:091-45 54 332

To puno kosta i ne ustrucavaj se zvati zbog informacija.

Pozdrav!

Vidim da ste neki od vas pisali ministarstvu,ali odgovora nema.Meni su odgovorili u roku od par sati.Ako ni??ta drugo,Eglend?žija je bio efikasniji.

Prioritet novog sindikata je da se idi to skolovanje da se sredi taj porez i sve sta ide uz to. Da nezalimo za Jugom jer ipak je u Jugi pomorac imao mnogo bolje uvjete nego danas u HR. Stoga pomalo se kuca gradi i mi to mozemo samo da krenemo a eto clanak u novine ce biti dobar pocetak i mozda kontakt s sadasnjim sindikatom ili nekim u ministarstvu.

Ja se potpuno slazem sa clankom a kao paralelu bih povukao dali netko sa zavrsenom srednjom skolom, bez obzira na znanje i iskustvo, moze biti npr direktor skvera, hotela itd!
A tu je pitanje osiguranja, u slucaju nezgode odmah se postavlja pitanje strucnosti osoba obuhvacenih istragom.

Eto, to je moje misljenje, s tim da nigdje u clanku nisu spomenute budale nego casnici, a po tvojem tumacenju budale bi trebali biti svi oni koji su zavrsili vise skole i fakultete!

OK, malo sam grubo to napisao i nije mi bila namjera nikog uvriditi. Pogotovo ne mislim da su budale oni sa visom ili faksom, da sam ja takva "budala" sad bih bio sretan i nebi se mislija s cim cu 10. u misecu platiti kredite.
Pod tim sto sam napisao mislio sam kako oni (sindikat) gledaju na ljude koji nisu zavrsili vise skole mada bi se sindikat trebao boriti za svih. Clanak je bio o donosenju pravilnika da Casnici sa SSS om mogu polagati dio ispita sa vise da bi dosli na poziciju prvih oficira a nakon toga da im se priznaju ti ispiti u daljnjem skolovanju na faksu koje je potrebno za zapovjednike i kape. Niko ne gtrazi da se kome sto "mukte" da nego samo da olaksaju sistem skolovanja. Ako nekoga vridja ono sto sam gore napisao ja cu ispraviti ono "budale".

Po ovome clanku najbolje bi bilo ukinit srednju pomorsku skolu jer koji ce ti qur...., najbolje je zavrsit neku prometnu ili tehnicku srednju skolu pa onda upist visu jer ova srednja pomorska ti samo sluzi da dobijes potvrdu za izvadit pokaznu kartu za Prometov autobus.

NAZALOST situacija je takva - kakva je..za bit nesto vise od sekonda,jedonostavno MORAS imat visu (koja nije mjerilo necije strucnosti ili sposobnosti)...
Najgore od svega je sta pomoraca fali, sta srednje skole vise ne mogu napunit 2-3 razreda...i onda, uz sve to nas/vas pokusavaju i na ovaj nacin unazadit...
Jedino pozitivno u svemu tome je sta postoji ova "brza visa" i tko ima volje (citaj novaca), savjetujem mu da ode...

a koliko brza vi??a vremenski traje uopče?

legenda mi je da broj maloprije, fala stari, ali planiran nazvat ?žensku malo pred odlaska na iduću viaggiu, a ne odma.

Evo 6. dan da sam posla mail ministarstvu, jos nema odgovora.

Evo maila:

Postovani,

Molim Vas da mi odgovorite da li se radi na tome da se ustanovi tecaj koji bi uz odredjeno iskustvo zadovoljio uvjete za dobivanje visih zvanja pomorskih casnika sa SSS-om odnosno da li se radi na tome da se ponovno vrati nesto slicno starom pravilniku (od prije 1999.) kada su casnici sa SSS-om mogli dobiti svjedodzbe za prve casnike palube / druge casnike stroja na osnovu radnog iskustva.

Nazalost, mi hrvatski casnici sa ovakvim problemom i zbog nemogucnosti napredovanja gubimo posao zbog velike konkurencije sa istoka gdje su bolje regulirani ovakvi nacini skolovanja (npr. Crna Gora). Isto tako u zapadnoj Europi u vecini zemalja je sistem skolovanja takav da se uz tecajeve dolazi do visih diploma u pomorstvu, naravno uz odredjeno radno iskustvo.

Evo 6. dan da sam posla mail ministarstvu, jos nema odgovora.

Evo maila:

Postovani,

Molim Vas da mi odgovorite da li se radi na tome da se ustanovi tecaj koji bi uz odredjeno iskustvo zadovoljio uvjete za dobivanje visih zvanja pomorskih casnika sa SSS-om odnosno da li se radi na tome da se ponovno vrati nesto slicno starom pravilniku (od prije 1999.) kada su casnici sa SSS-om mogli dobiti svjedodzbe za prve casnike palube / druge casnike stroja na osnovu radnog iskustva.

Nazalost, mi hrvatski casnici sa ovakvim problemom i zbog nemogucnosti napredovanja gubimo posao zbog velike konkurencije sa istoka gdje su bolje regulirani ovakvi nacini skolovanja (npr. Crna Gora). Isto tako u zapadnoj Europi u vecini zemalja je sistem skolovanja takav da se uz tecajeve dolazi do visih diploma u pomorstvu, naravno uz odredjeno radno iskustvo.

Bravo dobar mail triba se samo truditi i napadati tu bagru da nam dadu nasa prava i da nam ne uzimaju sve sta zaradimo jer ce Hrvatska ostati bez puno pomoraca a osna i druge drzave ce dobiti puno tih pomoraca. Ako triba bicu gradanin bilo cega ali moju paru nece niko ubirat iz fotelje. NEka se vrati on 15 godina unazad i nek on krv pisa s japancima po tankerima da bi uspija doci do neke place i na kraju to ti neko oce uzme. NECES SINE PA MAKAR JA U ZATVOR SVAKE GODINE ODRADIA SVOJ DIO DUGA>

Eno Van Skandinavci (navigava san i sa Svedima i Fincima i Dancima) kako dobiju brevete i kako ih se ovancaje. Posli kadeture vec su 2. oficiri ca makine, ca kuverte i onda im triba 12 miseci navigacije i mogu bit 1. oficiri i daje nebi isa. Pomorske skole su im ka nasi kursevi za brevete, a ukrcaju se bez brevet. Znanje im je upitno, ima ih dobrih pomoraca, ali vecina su trube i vole filozofirat o poslu, ali jebiga sindikat stoji iza njih i ca im mores. Konkretno san ima 2 tipa sa Farskih otoka nisu imali ni EGDIS ni ARPU, ni Oil tanker, ni Chemical tanker brevet na oil/chemical tankeru, a prije su bili kapetani na njiovim ribaricama??!! Kako je to moguce? Zato ca su to deklarirane pomorske zemje i njih njihove drzave cuvaju ka nasi nase Licke medvide!! A to se kod nas nemore dogodit u snu ni da dobijes avionsku kartu, ako nemas sve brevete. A i Filipinci su posebna prica, vec su nas stigli, ima ih vec puno i ka Kapetani i ka Kapi, a sistem skolovanja im je isti ka ca je i bija nama prije 1998 i u bivsoj Jugi. Oni ce nas za 4-5 godina presisat, ako i vec nisu, cekaju ka vojska za ukrcaj. Iman visegodisnje iskustvo sa njima, ali njiovu strucnost nebi komentira, jer to nema veze kad se sve jedno ukrcaju na brode neka ih ima ca su kompletne trube. Samo zbog nasih ego-trip manijaka ka ca su Lucki Kapetana B.Matosic sef Splitske L.K. koji je prije 5-6 godina izjavija na jednom sastanku bubajuci sakon o stol (a ima ga covika od 2 metri): "da dok je on L.Kapetan i dok je ziv, da nece ni jedan pomorac sa SSS bit njemu Kapetan ili Kapo"!!!!!?? Jeli Vam postovane kolege sve sad jasno? Ko zna koliko ih jos ima takvih ka on, ali se ne izlicu u javnost? Dok se mi neorganiziramo u NOVI POMORSKI SINDIKAT i prihvatimo medju nama Pomorcima sve razlike i pocnemo radit za nas, nece se nas niko sitit, jer stare Kapetane i Kape ca vise nenavigaju boli nika stvar za nas mladje, oni su svoje prosli!

Odi ti ne preostaje drugo nego il platit il poc na Novi Zeland,pari mi da mi me tamo više poštovali na drugom kraju svita nego odi...

Bog ekipa, pozdrav svima. Evo malo surfam po ovim stranicama i vidim da nam se gospodin Brazzaduro pridruzio na Forumu. Zelio bih ga pitati nesto privatno, ali opet nije u redu, ipak smo na forumu. Valjda ovdje ima mojih istomisljenika pa ce potencijalni odgovor biti odgovor svima nama. Prvo navodim citat iz Vijesnika (link je na 3. stranici)

"Potpredsjednik Sindikata Predrag Brazzoduro napominje kako ne bi bilo dobro mijenjati obrazovni sustav zbog doškolovanja trenutno dvadesetak časnika da bi u sljedeća dva-tri mjeseca domaći brodari dobili željeno osoblje." i zavrsetak clanka "Brazzoduro
smatra da bi hrvatske srednje pomorske škole i fakultete trebalo reorganizirati, a onim pomorskim časnicima koji se nakon završene srednje škole odluče za plovidbu a ne odmah za pomorski studij omogućiti da u odredenim razmacima odslušaju predavanja na Pomorskom fakultetu te polože ispite i da se pritom striktno poštuju norme konvencije
STCW."

1. Kako ste utvrdili da ima dvadesetak casnika bez Vise skole kad je toliko ljudi bilo samo u mom razredu koji nisu isli na studij?
2. Sto je sa konkurencijom iz ostalih zemalja (zapadne i istocne Europe, Azije) koje imaju "instant" sustav skolovanja pomoraca, da li oni po misljenju sindikata mogu negativno utjecati na hrvatskog pomorca i koje su to zemlje sa "bijele" liste i koliko od njih ima takav sustav naobrazbe?
3. Cini mi se da je u ovom gore navedenom clanku Vi, odnosno sindikat isao niz dlaku pomorskim fakultetima prije nego nama pomorcima koje bi sindikat trebao zastititi bez obzira na skolske diplome, ispravite me ukoliko grijesim.
4. Sto se napravilo sa Vasom idejom da se reorganiziraju fakulteti i da se nama dopusti studiranje u odredjenim razmacima i polaganje ispita? Je li mozda takozvana ubrzana visa u Splitu od 11000 EUR odgovor na ovo pitanje?
5. Najglavnije od svega, sto se trenutno radi da bi se rijesio ovaj problem?

Eto nadam se da cete mi / nama odgovoriti na ova pitanja.

Last edited:
Back