Casnici palube - sluh/vid ?

Da ta anomaloskopija je taj test s 2 boje koje namjestas u jednu... Uglavnom lijecnik mu je rekao ako ima rezultat tog testa od 0.6 do 1.5 moze na brod jer vidi osnovne boje a rez je 1.0... Tako da na brod moze zakonski pise u nn... A sad koliko se cesto dogadjaju ti lijecnicki van hrvatske? I jel to ako je nas lijecnicki istekao za vrijeme na. Brodu?

Imam ti ja slican slucaj kod sebe.
Kod upisa u pomorsku skolu ja I kolega nismo vidili sve brojeve I poslali su nas u bolnicu(ocna klinika-odjel za kolorni vid). Tamo smo napravili Farnswortov test(slazes jedno 20 kockica koje pocinju recimo sa zutom a zavrsavaju na zelonoj boji.
Onda jos jedan slican test ali elektronski di imas krug sa dvije boje I moras ga namjestiti da ti dodje u jednu boju.Ako je bio jos koji sad se stvarno ne sjecam. I na kraju knjiga sa brojevima. Na osnovu svih tih testova I rezultata dobije se neka krivulja I vrijednosti.
Ako ti je krivulja u dozvoljenim granicama prodjes a ako ne padnes I zaboravis na nautiku.
Jas am prosao a kolega je nazalost pao.
To ti je bilo â??91 a sada je puno rigoroznije I sigurno imaju jos neki noviji test.
Ja nisam radio taj test sa lampama,mozda su tu uveli kasnije, tako da mi je to prvi glas.
Kad sam ove godine radio lijecnicki za produzit brevet doktorica mi nije htjela ga produziti iako kod njih radim vec 10 godina lijecnicki.
Rekla je da od prosle godine se vise ne tolerira to â??dozvoljeno odstupanjeâ?.
Onda mi je drugi(stariji) doktor potpisao lijecnicki I sve objasnio.
Imao je vise takvih slucajeva i ako su lijecnicki izdani po starim propisima priznace se za obnovu breveta ali ako covjek ide na neku stranu zastavu koja zahtjeva 100% vid nece proci. Imao je slucaj di su ga tuzili jer je izdao lijecnicku svjedodzbu covjeku da vidi uredno boje a firma covjeka poslala na lijecnicki u njemackoj-norveskoj I nisu mu dali da prodje.Onda je morao objasnjavati da je hrvatska tada imala takav zakon I da je za to vrijeme to bilo vazece.
Ako u buducnosti zavrsi na nekoj dobroj firmi I firma ga posalje kod njih na lijecnicki nece sigurno proci.
Nije da ga plasim ali neka napravi sve testove sto moze i nek se dobro raspita da si ne zezne karijeru.Daltonizam je neizljeciv nazalost.

Sve je to pizdarija.Jer da se nasi politicari testiraju na glupost nitko ne bi prosao.A sto se lampi tice u makini zivis pod neonkama dobro je da raspoznajes i vidis neonku jer kada si na brodu sve ti je crno sa veoma finim nijansama boja koje prevladavaju a to su: siva=para ,zelena=more,smedja=nafta,zuta=ulje,plava=voda crvena=pozarni vod,a za sluzbu palube bitno je da raspoznajes osnovne boje jer koliko i ja kao makinista znan osnovna svjetla brodska su zelena ,crvena ,zuta i bijela,sto znaci da ti i ne trebaju neke nijanse ili mjesavine boja da bi mogao uzivati u svjetlosti aurore borealis ili da izrazis svoje umjetnicke sklonosti pa zamjesas neko sranje koje nitko ne razumije.:confused:

Većina njih posjeduje licence za međunarodne preglede pomoraca. Znači rade po nekom protokolu koji je svugdi isti. Tako da Va?? nalaz prolazi svugdje.

Je li mozda znate mozda po nasemo protokolu ko je ovlasten u HR za ENG1 lijecnicki pregled.

Unaprijed Hvala

niko, jedino prika u antibesu, u nas u gradu glavic ima formu i napise te, ali nije ovlasten 200kn, u antibesu 120 eura. i meni istice u 10om, i morat cu ga radit kad se vratim

Da ta anomaloskopija je taj test s 2 boje koje namjestas u jednu... Uglavnom lijecnik mu je rekao ako ima rezultat tog testa od 0.6 do 1.5 moze na brod jer vidi osnovne boje a rez je 1.0... Tako da na brod moze zakonski pise u nn... A sad koliko se cesto dogadjaju ti lijecnicki van hrvatske? I jel to ako je nas lijecnicki istekao za vrijeme na. Brodu?

Ako on ima 1.0 a (zakon)doktor kaze 0.6-1.5 onda je to u redu. Lijecnicki van hrvatske ti traze samo neke jace kompanije i to su obicno malo jaci pregledi(bicikla-srce,psihotestovi,kondicjski testoviâ??).
Vecinom ti priznaju lijecnicki napravljen kod nas jer dosta nasih medicina rada ima licencu za izdavanje npr Liberijskog,Panamskogâ?? lijecnickog.
Svaki ti vrijedi 2 godine. Obicno se sam brines da ti ne istekne a sad ako ti istekne sve ovisi o firmi.
Problema nikad nisam imao na brodu zbog toga,jer su ti to tako male anomalije a I imas samo 4 boje pa je stvarno tesko fulati.

Je li mozda znate mozda po nasemo protokolu ko je ovlasten u HR za ENG1 lijecnicki pregled.

Unaprijed Hvala

Ne bih Vam znala ba?? za engleski, ali znam da dr. Antunović u Splitu posjeduje licencu (osim ovih standardnih-liberija,panama...) i za neke firme. Prijatelj mi je za Royala radio pregled kod nje.

Ercegovicka je ovlastena od moje firme za pregled,i jos samo u lijecnik u Rjeci.Mene je isto njena sestra promatrala dok sam urinirao.Posli mi je Ercegovicka rekla da je sve u redu samo mi srce tuce ka ludo,duplo brze nego sto bi tribalo.
Di nece?Reka sam joj da je sve pocelo u zahodu.Smijala se ka luda.
Najjaca je.

Daj i Ercegovicka je pocela zajebavati malo mi poviseni leukociti i sedimentacijna da joj dodjem za tri dana opet vadit krv, zamalo dobia mlade ali ipak se nekako izvuka da me ne tlaci da cu popit kuru antibiotika i da ce sve biti ok sad sam miran sljedece dvi godine, nekad je zna uvatiti zuta minuta a prije par godina me tila slat u bolnicu da vidi jel imam hepatitis

Nedavno sam bio s kolegom koji je chif i slabo čuje na jedno uho, toliko da mora?? jako glasno pričati i on nema nikakvih problema s ukrcjem ili liječničkim, tako da ne bi onda trebao imati ni ti....a on ipak jako lo??e čuje na to uho,ako se sjećam samo oko 30%.

Imam pitanje

Imam pitanje

bok...Ja sam iz osijeka i ?želio bi se upisati u Pomorsku ??koli Zadar u smijer Pomorski nautičar...Ali imam problem u ??koli je bio sistemacki pregled i utvrdili su da ja imam poremačej da neraspoznajem nijanse boja...dobio sam uputnicu za pregled i osao na pregled.reki su mi da je odstupanje minimalno 2.00.Molim vas da mi ka?žete koliko je va?žan vid u smijeru pomorski nautičar...A ako nemogu upisati nautičara zbog vida mogu li onda upisati brodostrojara ili je i tamo va?žan vid POMOZITE MOLIM VAS!!!! :(:(:(:(:(:(

a ja sam bio na tome da moras napraviti da ti dode u jednu boju ali kazu da sam daltonisata ren nevidim knjgu sa brojevima mogu li upisati nautiku ako mi je vid 2.00 a na onome stroju :(

z

z

Pozdrav svima!

Imam "problem" sa sluhom u lijevom uhu. Naime kad sam radio ljecnicki za matrikulu doktor mi je otkrio da slabije cujem vise frekvencije na lijevom uhu (iznad 3000 Hz). Nize frekvencije cujem vec pri -20 Db ali ove iznad 3000Hz tek oko -70Db. Na desno uho cujem odlicno. Taj doktor me pustio da prodjem ljecnicki ali nekako me hvata panika sto ako me iduci doktor ne pusti, jer sluh je nepovratan a ja sam potrosio 3 godine na studiranje Nautike i zelim se time baviti. Jos imam za odradit 4 mjeseca kadeture tako da sam tek napocetku karijere.

Googlao sam podosta i nemogu pronaci nista vezano za takav ili slican slucaj na internetu. Da li mi tko moze reci koliko su fleksibilni doktori sto se tice sluha?

Hvala!

zajebani. neka granica koju toleriraju je -60 db s tim da su dvije susjedne frekvencije u granicama ne nize od -3odb kompletan zakon o sposobnost mozes naci na www.poslovni forum. hr /zakoni/zravstvo_pomorci.asp
Ja imam slicnih problema s desnim uhom a navodno postoje slucajevi privremene nagluhosti.tako da nije sve crno .

Back