Cadet na LNG

umorni

New member
Pozdrav svim pomorcima!

Ukrca bi se na LNG ka kadet,iman srednju-nauticar,vec sam bia ka mornar na tankerima i LPG,isa bi za kadeta jer mi je to uvjet da bi polozia porucnicki i posta terco kao sto vec znate.Iman od breveta B2,D12(protupozarna zastita),D13(tanker familirization)

Molim vas recite mi di primaju kadete na LNG,je li ograniceno starosnom dobi i kojoj,kolika je placa i ugovor,je li sta jos potrebno od breveta,koliko ce me kostat porucnicki i kad su termini?
Fala lipa puno na pomoci

Sve ovo ča Umorni pita i mene interesira,jer iman jo?? jednoga pomorca ki će doć doma va 11.misecu i čeka ga poručnički.Sad "guli "drugih 6.miseci kadeture na tankeru,a htel je poć na LNG ali ni bilo prilike,pa ako neki zna neka nam odgovori,unaprvo se zahvaljujen!

Sve ovo ča Umorni pita i mene interesira,jer iman jo?? jednoga pomorca ki će doć doma va 11.misecu i čeka ga poručnički.Sad "guli "drugih 6.miseci kadeture na tankeru,a htel je poć na LNG ali ni bilo prilike,pa ako neki zna neka nam odgovori,unaprvo se zahvaljujen!

Koliko ja znam na LNG se jako tesko ukrcati kao kadet.Npr. na Exmaru je namladi nas oficir sekondo,dakle nema niti terca.
Koliko znam Mitsui-MOL krca kadete na LNG,ali je naravno jako malo mjesta.
Javi se Azalei Zadar ili direktno u Rotterdam.

Ima vec nekoliko postova o ukrcaju kadeta na LNG brodove....no, svakako se javiti Globtiku koji radi sa Pronavom (mozda najveca sansa za ukrcaj)...MOL,kao sto je Bepino vec reka (nedavno su otisla 2 momka kako kadeti)...Dude Denis krca na Golara....itd....
Naravno,nemojte se ogranicavati samo na LNG brodove....otidjite i na klasicne tankere....mozda prije dobijete ukrcaj, a mogucnost prelaska na LNG brodova je sve veca.....

E fala bogu da ste poceli odgovarat prosla su vec 4 dana,ali glavno da ste nesto napisali.
Groffe,postovanje,reci mi molim te na kojoj vrsti tankera je taj kadet i na kojoj firmi,priko kojeg agenta i koliko ce ga kostat sad porucnicki?

I pitanje za ostale:Je li bitno na kojem sam tankeru, tj. S koje vrste tankera(product, crude,VLCC ili neki drugi) se lakse pribacit na LNG, tj. kako agent i firma gleda na to ili nije bitno,tj. vazno je samo da je tanker.
I kakav je i koliko tezi posa oko ukrcaja,prijevoza i iskrcaja kod LNG u usporedbi s tankerom?
Ispada da samo azalea,globtik i golar krcaju kadete na LNG i to jedva
ponekad i nesto malo,a danas se takvih brodova najvise proizvodi i cujem da su zahtjevni,a svi bi agenti tili gotovog casnika,pa terco i
secondo kad dodju
na LNG opet tribaju ucit posa oko ukrcaja
Svi govore da traze ljude za LNG,a ja ne vidim tu potraznju
eto toliko,ako mi ko jos moze sta reci bija bi zahvalan

Sve je isto na kojem si tankeru...cinjenica je da danas bi svi htjeli na LNG brodove i to je ok, ali kadet je samo jedan (na brodu) sa ugovorom od uglavnom 6 miseci tako da se zbog tog razloga ne otvara puno mista...moj savjet je pokusat se uvalit na neku bolju kompaniju (na tankere) i onda tamo odradit nekoliko ugovora, stec malo iskustva......onda mozes lagano trazit za pribacit se...npr, globtik je masu ljudi uzea (sta juniora,sta seniora) sa iskustvom samo na oil tankrima i poslao ih na Shell-ove lng brodove (na training)....
I na TK-u, koji se nenormalno siri pa tako i na LNG trzistu, ljudi se prebacuju sa konvencionalnih tankera na lng brodove....
sto se tice posla, tj razlike u poslu....nisam mjerodavan, jer imam samo iskustva na oil tankerima, ali dosta kolega mi navigaje po lng brodovima i kazu da je znatno lakse na njima....

E fala bogu da ste poceli odgovarat prosla su vec 4 dana,ali glavno da ste nesto napisali.
Groffe,postovanje,reci mi molim te na kojoj vrsti tankera je taj kadet i na kojoj firmi,priko kojeg agenta i koliko ce ga kostat sad porucnicki?

I pitanje za ostale:Je li bitno na kojem sam tankeru, tj. S koje vrste tankera(product, crude,VLCC ili neki drugi) se lakse pribacit na LNG, tj. kako agent i firma gleda na to ili nije bitno,tj. vazno je samo da je tanker.
I kakav je i koliko tezi posa oko ukrcaja,prijevoza i iskrcaja kod LNG u usporedbi s tankerom?
ponekad i nesto malo,a danas se takvih brodova najvise proizvodi i cujem da su zahtjevni,a svi bi agenti tili gotovog casnika,pa terco i
secondo kad dodju

Pokusaj prvo otic na LPG di mozes dosta solidno naucit posal i posli se lako prebacit na LNG.Naravno da bi sve kompanije htjele uzet gotove ljude tako da malo njih zeli uzimat kadete.Potraznja za ljudima ti je vecinom za senior oficirima i eventualno sekondom,a sve ostalo je relativno lako pronaci.

secondo kad dodju

Evo Umorni da ti odgovorin:
Taj moj kadet je na nagovor prijatelja z faksa ??al na tankera z na??un zastavun i z na??un posadun i ima plaću 950$ i neće zaradit ni za poručnički,a morat će platit naravno i sta?ž i zdravstveno,tako da će tu morat uskočit a ki drugi nego otac. Ne znan točno koliko je poručnički,ali svi govore oko 20 000 kuna,ponavljam ne znam dali je to točno! Tako da uopće neću komentirat Bo?žića na temu bogatih pomoraca,jer je moje ogorčenje ,ča se njegovih "pametnih " izračuna tiče, preveliko!!!!! Ovaj moj odgovor ti neće puno pomoć,ako ti sazna?? neč vi??e i točnije javi,pozdrav!

Evala!

Evo ove sride bijah do NYK offica u Splitu, odmah mi uvalili ispite, nisam se ni sprema ni nista, ali opet sam uvatija 72% iz engleskog, 66% iz struke, a za treci test ne znam jer nije bija na laptopu pa ne znam rezultate. Imaju i oni LNG brodove, bar mi je tako receno? Zenska je spomenula placu od 900€, sta je po meni OK, za kadeturu (vase misljenje o toj cifri?), tako da cemo vidit. Moram sad kad otvori fax diplomirat, rijesit D2 ovih dana, pa sta Bog da.

Naravno, imam u vidu jos par kompanija ka sta su Royal Dutch Shell, Pronav, itd...

Sritno svima sta traze ukrcaj ; )

Mislim da Shell ne uzima kadete...nisam siguran, ali provjeri sa gLOBTIKOM...

Shell uzima kadete ali ne znam za ni jednog iz HR. Cuo sam samo za kadete
iz Engleske. Al zato neka on lipo zavrsi kadeturu na bilo kojem tankeru pa
ce ga Shell uzest kao training Officera ka i mene sada. imat ce normalnu
placu ka terco i bit ce 6 miseci na skolovanju. Upravo sam se vratio sa prva
tri miseca na LNGu i naucio sam stvarno brdo toga. Nemam blagog pojma
sta cu radit na brodu druga tri miseca kao training officer.
Al iducih par godina se nece bit problem pribacit sa bilo kojeg tankera na LNG
bas jer se gradi brdo brodova. Samo Nakilat gradi 50 LNGa od kojih ce 25 bit
u Shellovom managementu. Gledao sam raspored, svaki mjesec ce bit gotova 1-2 broda, a u veljaci iduce godine izlazi 10ak LNGa, triba to neko
i vozit... :kafa

plina ima masu i u buducnosti ce pokretat svit,to je logicno...tako ce i plinasa bit sve vise i vise..

inace,sto se tice posla ja nisan mjerodavan al svi prijatelji sto plove na plinasima kazu da je to pi..n dim naspram crude tankera...jednostavno za popizdit...to mi ama bas svi frendovi kazu...

plina ima masu i u buducnosti ce pokretat svit,to je logicno...tako ce i plinasa bit sve vise i vise..

inace,sto se tice posla ja nisan mjerodavan al svi prijatelji sto plove na plinasima kazu da je to pi..n dim naspram crude tankera...jednostavno za popizdit...to mi ama bas svi frendovi kazu...

Ucinio sam samo jedan ugovor na oil tankeru pa nisam bas strucan govorit o
razlikama, al reci cu ti ono sto znam.
LNG je jednostavniji jer prvo nemas razlicite terete nego uvik isto. Nema
pranja tankova i ostalih nabuloza. Na panamax tankeru sam imao 12 tankova
plus dva slopa a ovdi ima samo 4 cargo tanka. I na oilu smo morali pazit
da ne bude puno balasta kad imamo teret u tankovima jer bi se nafta oladila
pa je nemos iskrcat. Ovdi te nije briga koliko imas balasta jer je teret hladjen
na -160 stupnjeva i dobro izoliran. Na oilu sam svaki put isao sa Surveyerom
sondirat tankove prije i posli ukrcaja dok na LNGu samo isprintas iz kompjutera.
Ako se dogodi mali spill na manifoldu kod nafte imas sta cistit po kuverti
a kod LNGa ce sve isparit u zrak. Kuverta oko manifolda je zasticena
vodenim bazenom pa LNG ne dolazi u doticaj sa samom kuvertom. Zeljezo
bi popucalo kod tako niskih temperatura. LNG je pretezno metan koji je laksi
od zraka pa se ono sta ispari nece zadrzavat na kuverti.
Zgodna stvar je i sta sa mosta mos priko kompjutera vrsit de/balastiranje.
Al to je i lose koliko je dobro jer tako bilo ko moze sa mosta radit sta oce
sa balastnim tankovima. Mos se samo nadat da nece niko petljat po tome. :rolleyes:

Uglavnom, LNG je laksi jer je uvik isti teret i cistiji je od nafte. Al ima malo
vise detalja na koje triba pazit. Pogotovo oko primarne i sekundarne barijere
tankova, tlaka u tanku i u barijerama i tako svasta nesto. Najvecu razliku
osjete chifovi palube jer im je jednostavnije radit cargo plan kad je uvik
isto.

Evo bija sam veceras u jednom drustvu di se zateklo dosta ljudi od struke, a i onih koji imaju raznih dodirnih tocaka sa pomorstvom sa strane.

Pa sam tako cuo jednu primjedbu u stilu:

Plin ti je isto sta i kemikalac - isparava pun kufer, smrde stive, smrdi most, ovo ono...

???

Prvi put za to cujem. Nisam bas toliko pomamljen za parama, zato sam u startu otkacija kemiju kao odabir za ukrcaj, a plin mi pari ka najbolji omjer uvjeti / placa. I jos sta mi je jako bito je da je rijec o urednoj kompaniji, a ne tamo nekoj polupiratskoj firmi koja ce te zakinit di moze...

Dakle:

a) Zdravlje

b) Znanje i karijera koju mogu stec na firmi

c) Lova

To bi bila moja lista prioriteta

Vasa iskustva vezano uz plin i opasnosti po zdravlje????

(dakako, ne u vidu ekplozija, potapanja i takvih "incidenata"...)

Hvala

Last edited:
Vasa iskustva vezano uz plin i opasnosti po zdravlje????
(dakako, ne u vidu ekplozija, potapanja i takvih "incidenata"...)
Hvala

Onaj dio plina koji ispari se kod brodova sa parnom turbinom odvodi u makinu
u boilere gdje sluzi za stvaranje vodene pare. Kod ovih novih brodova koji imaju
diesel motore a ne parnu turbinu, na kuverti su stavili reliquefaction plant koji
sva isparavanja ponovno vraca u tekuce stanje. O reliq. plantu imas nesto
ovdi:
http://www.dnv.com/press_area/press...efactionplantinstalledonboardanlngcarrier.asp
Ako reliq. plant ne moze sve ono sta ispari vratit u ukapljeno stanje, ili se pokvari,
taj plin se odvodi u Gas Combustion Unit di se sve to spali.
Dakle, nema ispustanja metana nigdi po palubi. U hitnom slucaju ako se pokvari
reliq. plant i Gas Combusion Unit, moze se vrsiti ventiliranje kroz Mast Riser...
U tom slucaju nikoga nema po palubi, ventilacija nadgradja se prebacuje na
recirkulaciju i ventilira se niz vjetar.
Na puno mjesta su postavljeni gas detektori pa ce se brzo primjetit ako negdi
padne razina kisika u zraku. Iako ce razina kisika prije past zbog curenja
dusika koji sluzi kao izolacija svega i svacega.
Ni metan ni dusik nisu kancerogeni, ali naravno da ce se covjek ugusit u
takvoj atmosferi.
E da, onaj sta ti je rekao kako sve smrdi po plinu na brodu... laze.
Jer metan nema mirisa... :rolleyes:
Najveca opasnost po zdravlje dolazi od opasnosti od opeklina zbog niske
temperature tereta. Ako dodjes u doticaj sa tekucim ili isparenim metanom
neces se lijepo provest jer se radi o temperaturama od -160 pa do... sta ja
znam... -80 stupnjeva ako imas srece. ;)

Onaj dio plina koji ispari se kod brodova sa parnom turbinom odvodi u makinu
u boilere gdje sluzi za stvaranje vodene pare. Kod ovih novih brodova koji imaju
diesel motore a ne parnu turbinu, na kuverti su stavili reliquefaction plant koji
sva isparavanja ponovno vraca u tekuce stanje.

Ma TO sam i ja tvrdio, ali znas kako je kad ljudi nesto sebi zatvrdoglave... a meni se ne da previse nikome objasnjavat nesto... posebice ako nisam skroz informiran, kao u ovom slucaju.

Super - hvala ti na odgovoru.

Ma TO sam i ja tvrdio, ali znas kako je kad ljudi nesto sebi zatvrdoglave... a meni se ne da previse nikome objasnjavat nesto... posebice ako nisam skroz informiran, kao u ovom slucaju.

Super - hvala ti na odgovoru.

Kako imam dosta iskuvstva sa plinom mislim da ti mogu odgovorit na ovo pitanje.
Ali prvo ti meni kazi o kojem ste vi plinu razgovarali.Da li sta pricali samo o LNG brodovima i methanu ili ste spominjali i LPG brodove(propane,butane,amonija,propilen,VCM,butadien itd itd).Sa svim ovim teretima koje sam nabrojio imam iskuvtva i moje osobno iskuvstvo je da je najlakse raditi na LNG brodovima di vozis samo methan.Dakle kod LNG brodova ti nema mijenjanja tereta(changeovera) i tako nemas nikakvog doticaja sa teretom.Dok u LPG trade ponekad mozes imat i te kakvog doticaja sa teretom jel se ponekad nakon changeovera treba ulazit u cargo tankove kao i na kemikalcima.Vjeruj mi da nekon changeovera sa amonije(otrovan i smrdljiv plin) na propan/butan bas i nije ugodno ulazit u cargo tankove.Kod changeovera isto tako treba i ventat,ali naravno da u tom periodu neces bit na kuverti,a i akomodacija ce bit na recilkulaciji tako da nista ne ulazi unutra.
Kod ventanja amonije treba bit posebno oprezan jel te gusi i mozes se otrovat u par sekundi udisanja.Zato se tokom ukrcaja/iskrcaja na palubi moraju nosit gasmaske da se ne ugusis ako di pocne curit,a to se na starim brodima vrlo cesto dogada.
Da ne ulazim previse u detalje slobodno pitaj ako te jos sta zanima.
I nastoj se uvalit na LNG di je masu sigurnije,a i place su bolje.

Back