Ja sam završio faks u roku. Došao prvi put na brod ko kadet. Tamo je bio mladi neki sekono Filipinac. Ja pogledam crew listu a on moje godište
Jedan barba je rekao "Mi smo šoferi koji voze brod. Kake škole?"
Kad se samo sjetim poglavlja magnetizma iz terestričke... po meni ono je nepotrebno jer ovih par brodova na kojima sam bio imaju 2 gyra a magnetski je za "lepo videt" i Å¡telaju ga ovi sa kraja...
Ortodroma je izračunata u excelu. Mislim da je poslije Å¡kole nitko ne računa na ruke. To vam je kao da je studenti brodogradnje nacrtaju cijeli brod na papiru a u praksi će to sve raditi na kompjuteru.
Cijela nastava na Engleskom bi bila super! To je radio jedan legendarni profa u Bakru! Pozvao bi te na ploču, pa ako nisi stigao ili znao zapisati zadatak odma si dobio flindersovu motku!
Scientific digitoron je dobro uzeti svoj. Ali opet, rijetko ćete vidjet nekog palubarca da stiÅ¡će neki sin ili cos na njemu. Osim ako mu je dosadno pa računa devijaciju pjeÅ¡ke ili mu je baÅ¡ jako dosadno pa radi visinsku metodu...
Sa slipim putnikom se jako slažem u pogledu da se školujete 7 godina a da imate 0 primjene! Pa to je kao da ste u auto školi i samo slušate teoriju a ne vozite auto?

Posao pomorca nije znanstvena fantastika.
Sa Turistom se također jako slažem. Treba kadeta naučiti da prvo sam pokuÅ¡a naći odgovor u manualima i knjigama a nakon toga pita.
Pantokarena i izoklina ... Load computer
Na brodovim više nema ni radar plotting sheeta a ni bijelih karti za nacrtati visinsku metodu...visinska metoga se radi samo da veting vidi da smo nešto radili pa se to uglavnom nešto izmišlja i piše...
Keep It Simple, don't make Rocket Science.
Mislim da ne treba niÅ¡ta novo izmiÅ¡ljati. Pogledajte kako to rade Indijci. Oni su jedna od najmnogobrojnijh nacija u pomorstvu, puno kraće se Å¡koluju, ranije odlaze na brod, brže stjeću iskustvo i brže napreduju.