Å to kao kadet moram znati prije

Mayday

svaštara
Ako niste zadovoljni sa predznanjem kadeta koji Vam dolaze na brod i smatrate da su neke elemente trebali proći kroz sustav edukacije, sad imate priliku to promijeniti. NapiÅ¡ite Å¡to bi trebali znati, ali ne kao da smo u krčmi već: a) predmet pod koji znanje spada, ako tog predmeta nema, predložite ga b) opiÅ¡ite znanje c) dajte primjere u kojim se situacijama koristi d) priložite fotografije, skenove, pdf, koji mogu pomoći za lakÅ¡e usvajanje tog znanja e) pripremite edukativne materijale za isti ili kontaktirajte edukatore za koje znate da će to učiniti. Želite promjenu - budite promjena.

a) Astronomija

b) Terestrika

c) COLREG

(Ne nuzno tim slijedom)

Drugo ce povatat ako ih zanima.

Skripti i materijala bas i nemam pri ruci, besides, imas tvari po forumu ovde i po netu opcenito,
koga zanima, taj ce nac, downloadat i malo mucnit glavom oko problematike.

Zadnji brod kad su mi dosli kadet i kadet/mornar prvo pitanje, prvi dan im je bilo:

"Di je Playstation?"

:rolleyes:

Kadet ili asistent ili kako god vec se zvao po mom osobnom misljenju MORA imati zavrsenu skolu (od papira) a svedrugo sta mu triba je VOLJA i STRPLJENJE, jer od njega se kad dode na brod ne ocekuje puno da zna nego da uci.

Pozz

Ako niste zadovoljni sa predznanjem kadeta koji Vam dolaze na brod i smatrate da su neke elemente trebali proći kroz sustav edukacije, sad imate priliku to promijeniti. NapiÅ¡ite Å¡to bi trebali znati, ali ne kao da smo u krčmi već: a) predmet pod koji znanje spada, ako tog predmeta nema, predložite ga b) opiÅ¡ite znanje c) dajte primjere u kojim se situacijama koristi d) priložite fotografije, skenove, pdf, koji mogu pomoći za lakÅ¡e usvajanje tog znanja e) pripremite edukativne materijale za isti ili kontaktirajte edukatore za koje znate da će to učiniti. Želite promjenu - budite promjena.

Evo ja bi volio kad bi svaki kadet ponio sa sobom 3mm kacavidu pa da ne nosi moju okolo.

I jos da zna ko mu je sef a ne da skace kako palubi prne. Jer nece....

Last edited:
Evo ja bi volio kad bi svaki kadet ponio sa sobom 3mm kacavidu pa da ne nosi moju okolo.

I jos da zna ko mu je sef a ne da skace kako palubi prne. Jer nece....

Onda bi brzo pregrmio mene kao kadeta iako sam žensko jer sam ja nosila na brod ovo:

http://www.comet.hr/wp-content/uploads/2012/08/121686-509x595.jpg

A nikad neću zaboraviti kad sam negdje tamo osnovna Å¡kola/srednja dobila ovo na poklon http://www.harborfreight.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/image_20992.jpg Cijelo djetinjstvo sam htjela ovu kacavidu. Skoro mi je ukrali kad sam bila u africi. Rekla sam nosi čizme, kombinezon, mrežu za komarce, al mi alat ne diraj.

Ali prema odgovorima gori vidim da se nije pročitao/shvatio prvi post. Terestika - OK. To nije moj upit, konkretno mi trebaju odgovori. Na forumu vidim stalno žalbe kako su naÅ¡i kadeti slabi, da ne znaju, da tko će ih ukrcat, (sad ne govorim o njihovom entuizmu prema radu, to ja ne mogu promijeniti) već o predznanju. Otvoreno se kaže i piÅ¡e posvuda da u Å¡koli ne uče ono Å¡to je potrebno, OK, ali recite Å¡to je onda potrebno, detaljno, konkretno.
a) predmet pod koji znanje spada, ako tog predmeta nema, predložite ga
b) opišite znanje
c) dajte primjere u kojim se situacijama koristi
d) priložite fotografije, skenove, pdf, koji mogu pomoći za lakÅ¡e usvajanje tog znanja
e) pripremite edukativne materijale za isti ili kontaktirajte edukatore za koje znate da će to učiniti.

Shvačam da je najlakÅ¡e reć, "ovo nevalja treba promijenit" i otić svojim putem. Već godinama radim tako, moram čitati misli i čupat informacije iz ljudi. Ako nisi dio rjeÅ¡enja, onda si dio problema. Ako je kadet tup, reci gdje, kako, zaÅ¡to i kako to promijeniti. Ako ne znaju raditi sa alatom onda ću uvesti 5 uri praktične nastave sa kacavidama, nek rolaju oči, ali vidat će dok zatvorenih očiju ne znaju razlikovat križnu od ravne. Ako ih mogu osposbiti da ti dođu 30% pametniji na brod, zaÅ¡to ne želiÅ¡ uzeti 20 minuta i napisati konkretno?

Treba im terestika? Å to, loksodroma ortodroma, kurs azimut, to već rade u Å¡koli, ali ako dolaze na brod da ne znaju Å¡to točno ne znaju, jel ne znaju sve ili neÅ¡to posebno, jel ne znaju radit sa papirnatim, sa elektronskim, sa AISom, jer ne znaju slovkat MMSI na VHF....

Ovo me tako ljuti. Da pozovem električara i kažem mu da jedan Å¡teker u kući ne radi i odem ća, Å¡ta bi on iÅ¡a po kući i testira jednog po jednog? Ne bi ga vidila dva miseca viÅ¡e. Upri prstom i reci to i to ne valja, a nevalja tako i tako i nevalja od tad i tad i desilo se to i to.

Konkretno.

Last edited:
Bilo bi in najbolje naucit dvi tri rici engleskoga pa dalje mogu i sami ucit

Da ljudi mogu sami sebe prisilit da uče Å¡kole nam ne bi bile potrebne.

I ako je "dvi tri rici engleskoga " konkretno, onda više ne znam :udriglavom

I Å¡ta recimo da ima 15 godina (dob) i vrhunski zna engleski? Å to bi mu ti preporučio? Da kupi 30-50 knjiga i krene učit po redu pa dokle stigne? facepalm

Ne pijem aspirine, ali na dobrom sam putu da me na to navučete.

Å to kadet mora znati?

a) Uzeti sa sobom materijale iz Astronomske, Terestrike i opcenito o stabilitetu, pravila ima na svakom brodu doduše na
Engleskom ali to bi trebali znati čitati, te znati osnovne racune, proracun varijacije, racun devijacije kompasa,
proracun Ortodrome i Loksodrome ce nauciti ali mora imati materijale kojima ce se sluziti (Iz iskustva, neki ne znaju
izracunati varijaciju sa karte ili devijaciju kompasa)

b) Engleski na pristojnoj razini, da se snadje sa knjigama, jer vecina knjiga na mostu je na Engleskom jeziku

c) Digitron (obvezno) na žalost naletio sam na puno kadeta koji ga nemaju pa koriste brodski koji je obicno drugaciji
nego njihov pa rezultati ispadaju ???, onda im treba 1 mjesec da ga uberu

d) Znati pravila o izbjegavanju sudara, teorijski jer to su mu sigurna pitanja dok je na mostu

e) Ne praviti se puno pametan, pitati ono sto ne znas jer danas je ritam ubrzan tako da na žalost puno časnika se neće
baviti kadetom ako ne pita ono sto treba

f) Znam da na mnogim brodovima kadeti rade konstantno na palubi, nemaju stražu na mostu što je teško i dosadno ali
nitko im ne brani da dođu na most pogotovo u straži 3. časnika i upoznaju se sa mostom, i nekim pravilima straže,
nitko ih neće potjerati kada je brod u navigaciji, dapače nekim Zapovjednicima će to biti znak da ih stave u stražu
na most

g) Čuvati se na palubi, sluÅ¡ati pretpostavljenog tijekom veza i odveza jer to je najopasniji dio za neiskusnog kadeta

Sretno svim kadetima, svi smo to prosli

Å to kadet mora znati?

a) Uzeti sa sobom materijale iz Astronomske, Terestrike i opcenito o stabilitetu, pravila ima na svakom brodu doduše na
Engleskom ali to bi trebali znati čitati, te znati osnovne racune, proracun varijacije, racun devijacije kompasa,
proracun Ortodrome i Loksodrome ce nauciti ali mora imati materijale kojima ce se sluziti (Iz iskustva, neki ne znaju
izracunati varijaciju sa karte ili devijaciju kompasa) - OK. problem je Å¡to znanje u smislu ako su se na kopnu zadovoljili sa dvicom, na brodu im neće vrijediti niÅ¡ta. trebaju shvatiti u prvom razredu da uče za sebe, za posao, a ne za ocijenu. Taj dio pokrivam iako me roditelji tu najviÅ¡e unazaduju jer provode taj reatrdirani sustav prijetnji i nagrađivanja kao da dica uče za njih a ne za sebe.

b) Engleski na pristojnoj razini, da se snadje sa knjigama, jer vecina knjiga na mostu je na Engleskom jeziku - podignit razinu engleskog jezika, ne samo da ga uče čitajući, već da se nastava u cijelosti provodi na engleskom jeziku tako da prakticiraju njegovu uporabu na dnevnoj osnovi.

c) Digitron (obvezno) na žalost naletio sam na puno kadeta koji ga nemaju pa koriste brodski koji je obicno drugaciji
nego njihov pa rezultati ispadaju ???, onda im treba 1 mjesec da ga uberu - kreirala sam video upute, tu treba dosta raditi na tome, pokuÅ¡at ću progurati neke ure rada s digitronom u praktičnu nastavu

d) Znati pravila o izbjegavanju sudara, teorijski jer to su mu sigurna pitanja dok je na mostu - mislio si teroijski i praktično? Jer ako zna koću prepoznat na crtežu a ne zna u stvarnosti po noći, niÅ¡ta mu ne vrijedi. Kad sam ja ispitivala pravilo je bilo da se mora znat sve za dvicu, a sad kako dobro ovisi o viÅ¡oj ocijeni. No ne držim viÅ¡e to, ali svejedno znam da smo tu svi strogi i tražimo da znaju.

e) Ne praviti se puno pametan, pitati ono sto ne znas jer danas je ritam ubrzan tako da na žalost puno časnika se neće
baviti kadetom ako ne pita ono sto treba - ja kažem nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Uvik ih silim da kad dođu pitaju sve, od plavog neba do algi na dnu mora i sve između, ako ne nauče do trećeg, propalo vrime

f) Znam da na mnogim brodovima kadeti rade konstantno na palubi, nemaju stražu na mostu što je teško i dosadno ali
nitko im ne brani da dođu na most pogotovo u straži 3. časnika i upoznaju se sa mostom, i nekim pravilima straže,
nitko ih neće potjerati kada je brod u navigaciji, dapače nekim Zapovjednicima će to biti znak da ih stave u stražu
na most - ja im kažem da ako misle spavat na brodu viÅ¡e od 8 uri u komadu, nek ni ne idu na brod. radiÅ¡ 8 uri za plaću, prekovremeno joÅ¡ 4 da bi imao Å¡ta para, a joÅ¡ 4-6 učiÅ¡ van radnog vrimena, ostajeÅ¡ na radnom mjestu i učiÅ¡, ostaje ti 6 uri tu i tamo za odspavat.

g) Čuvati se na palubi, sluÅ¡ati pretpostavljenog tijekom veza i odveza jer to je najopasniji dio za neiskusnog kadeta - ovdje veću ulogu igra časnik za sigurnost koji bi prema novom pravilu trebao provoditi mjesečno "predavanja" ili briefinge vezano za sigurnost na brodu, ali može se i na praktičnoj nastavi to demonstrirati

Sretno svim kadetima, svi smo to prosli

Hvala

I Å¡ta recimo da ima 15 godina (dob) i vrhunski zna engleski? Å to bi mu ti preporučio? Da kupi 30-50 knjiga i krene učit po redu pa dokle stigne? facepalm

Skolovanje u tehnickim skolama bez primjene stecenih znjanja ODMAH nakom teorijskog usvajanja nema smisla i los je. Ako ti ucis astronomsku navigaciju teorijski a kroz cilo skolovanje ne drzis sekstant u ruci sto ce ti onda formule ostati u glavi??? Kako nekome objasniti bit kursa i azimuta ako mu to ne docaras nakon teorije na brodu?? Mladi ljudi poloze ispit i zaborave i onda dodju na brod i opet iznova moraju uciti samo onda imaju stvatnu situaciju pa onda i nauce za cili zivot. Da sumiram ja mislin da je rjesenje engleski model. Oni nakom svake skolske godine idu na brod (bilo kakav brod). Evo neka kod nas nakon 2. Srednje svi idu na neki od skolskih brodova par miseci po mediteranu. Nakon 4. Nek idu par miseci na neke od brodova hrvatskih kompanija financitano od drzave. I onda nakon sto imaju recimo 6 miseci iskustva neka se natjecu na svjetskon trzistu sa nekim iskustvom. Sad pitanje odakle novac za to. E pa nek UKINU fakultete ionako posao pomorca nije znanstvena fantastika da coviku triba 7 godina skolovanja. Neka bude 6-7 srednjih pomorskih skola sa cca 250 pomoraca godisnje i ja san uvjeren da bi sa svim novcima koji se izdvajaju za fakultete to dalo izfinancirati svake godine.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

fi,lambda,kucni odgoj,postovat ljude i nebit lincina i nebit sumnjivih seksualnih opredjeljenja :p

:uzdravlje

Svaki moj asistent je moga pitat sta je tija nakon sta bi prvo pogleda u manual pa i sam pokusa nesto shvatit. Iman volje svakome odgovorit na pitanje ako i sam pokaze neki interes.

A na taj nacin razgovora da moze kupit 30 knjiga i da mu ja onda ne triban bi zakljucija da se pravi pametan i ne bi mu vise nikad nista reka,nikad ga ne bi nista pita i nikad vise ne bi dosa sa mnon na brod. I jednih i drugih san ima,neki su i na ovon forumu.

A ako ne znas engleski onda su ti za qrc sve formule sta znas jer ih ne znas ubacit tamo di tribaju. Nisan dugo vidija nijedan panel na rvackome

Toliko od mene,necu vise nista ni pisat na temu,ni pitat :D

Skolovanje u tehnickim skolama bez primjene stecenih znjanja ODMAH nakom teorijskog usvajanja nema smisla i los je. Ako ti ucis astronomsku navigaciju teorijski a kroz cilo skolovanje ne drzis sekstant u ruci sto ce ti onda formule ostati u glavi??? Konzultacije iz Astronomske navigacijeKako nekome objasniti bit kursa i azimuta ako mu to ne docaras nakon teorije na brodu?? Mladi ljudi poloze ispit i zaborave i onda dodju na brod i opet iznova moraju uciti samo onda imaju stvatnu situaciju pa onda i nauce za cili zivot. Da sumiram ja mislin da je rjesenje engleski model. Oni nakom svake skolske godine idu na brod (bilo kakav brod). Evo neka kod nas nakon 2. Srednje svi idu na neki od skolskih brodova par miseci po mediteranu. Nakon 4. Nek idu par miseci na neke od brodova hrvatskih kompanija financitano od drzave. I onda nakon sto imaju recimo 6 miseci iskustva neka se natjecu na svjetskon trzistu sa nekim iskustvom. Sad pitanje odakle novac za to. E pa nek UKINU fakultete ionako posao pomorca nije znanstvena fantastika da coviku triba 7 godina skolovanja. Neka bude 6-7 srednjih pomorskih skola sa cca 250 pomoraca godisnje i ja san uvjeren da bi sa svim novcima koji se izdvajaju za fakultete to dalo izfinancirati svake godine.

ovo vrijedi za sve da između Å¡kole idu na praksu, ali tu su opet iz zasjede roditelji problem jer umjesto da srede praksu oni srede potpis u dnevnik rada i tako prođe 4 godine a ni a nije naučio. Osim ovog tvog prijedloga ja sam za onaj stari, iz doba Obrana i zaÅ¡tita, kad se prve dvije godine radilo opće znanje, matematika, fizika, crtanje tehničko, sve i svaÅ¡ta, domaćinstvo, a onda 3 i 4 godina struka. Kako će dite od 14 godina shvatit pantokarena izoklinu kad ih do 18-te ne može ni izgovorit?

Ja sam završio faks u roku. Došao prvi put na brod ko kadet. Tamo je bio mladi neki sekono Filipinac. Ja pogledam crew listu a on moje godište :udriglavom

Jedan barba je rekao "Mi smo šoferi koji voze brod. Kake škole?"

Kad se samo sjetim poglavlja magnetizma iz terestričke... po meni ono je nepotrebno jer ovih par brodova na kojima sam bio imaju 2 gyra a magnetski je za "lepo videt" i Å¡telaju ga ovi sa kraja...
Ortodroma je izračunata u excelu. Mislim da je poslije Å¡kole nitko ne računa na ruke. To vam je kao da je studenti brodogradnje nacrtaju cijeli brod na papiru a u praksi će to sve raditi na kompjuteru.

Cijela nastava na Engleskom bi bila super! To je radio jedan legendarni profa u Bakru! Pozvao bi te na ploču, pa ako nisi stigao ili znao zapisati zadatak odma si dobio flindersovu motku!

Scientific digitoron je dobro uzeti svoj. Ali opet, rijetko ćete vidjet nekog palubarca da stiÅ¡će neki sin ili cos na njemu. Osim ako mu je dosadno pa računa devijaciju pjeÅ¡ke ili mu je baÅ¡ jako dosadno pa radi visinsku metodu...

Sa slipim putnikom se jako slažem u pogledu da se školujete 7 godina a da imate 0 primjene! Pa to je kao da ste u auto školi i samo slušate teoriju a ne vozite auto? :udriglavom
Posao pomorca nije znanstvena fantastika.

Sa Turistom se također jako slažem. Treba kadeta naučiti da prvo sam pokuÅ¡a naći odgovor u manualima i knjigama a nakon toga pita.

Pantokarena i izoklina ... Load computer

Na brodovim više nema ni radar plotting sheeta a ni bijelih karti za nacrtati visinsku metodu...visinska metoga se radi samo da veting vidi da smo nešto radili pa se to uglavnom nešto izmišlja i piše...

Keep It Simple, don't make Rocket Science.

Mislim da ne treba niÅ¡ta novo izmiÅ¡ljati. Pogledajte kako to rade Indijci. Oni su jedna od najmnogobrojnijh nacija u pomorstvu, puno kraće se Å¡koluju, ranije odlaze na brod, brže stjeću iskustvo i brže napreduju.

Last edited:
Ja sam završio faks u roku. Došao prvi put na brod ko kadet. Tamo je bio mladi neki sekono Filipinac. Ja pogledam crew listu a on moje godište :udriglavom

Jedan barba je rekao "Mi smo šoferi koji voze brod. Kake škole?"

Kad se samo sjetim poglavlja magnetizma iz terestričke... po meni ono je nepotrebno jer ovih par brodova na kojima sam bio imaju 2 gyra a magnetski je za "lepo videt" i Å¡telaju ga ovi sa kraja...
Ortodroma je izračunata u excelu. Mislim da je poslije Å¡kole nitko ne računa na ruke. To vam je kao da je studenti brodogradnje nacrtaju cijeli brod na papiru a u praksi će to sve raditi na kompjuteru.

Cijela nastava na Engleskom bi bila super! To je radio jedan legendarni profa u Bakru! Pozvao bi te na ploču, pa ako nisi stigao ili znao zapisati zadatak odma si dobio flindersovu motku!

Scientific digitoron je dobro uzeti svoj. Ali opet, rijetko ćete vidjet nekog palubarca da stiÅ¡će neki sin ili cos na njemu. Osim ako mu je dosadno pa računa devijaciju pjeÅ¡ke ili mu je baÅ¡ jako dosadno pa radi visinsku metodu...

Sa slipim putnikom se jako slažem u pogledu da se školujete 7 godina a da imate 0 primjene! Pa to je kao da ste u auto školi i samo slušate teoriju a ne vozite auto? :udriglavom
Posao pomorca nije znanstvena fantastika.

Sa Turistom se također jako slažem. Treba kadeta naučiti da prvo sam pokuÅ¡a naći odgovor u manualima i knjigama a nakon toga pita.

Pantokarena i izoklina ... Load computer

Na brodovim više nema ni radar plotting sheeta a ni bijelih karti za nacrtati visinsku metodu...visinska metoga se radi samo da veting vidi da smo nešto radili pa se to uglavnom nešto izmišlja i piše...

Keep It Simple, don't make Rocket Science.

Mislim da ne treba niÅ¡ta novo izmiÅ¡ljati. Pogledajte kako to rade Indijci. Oni su jedna od najmnogobrojnijh nacija u pomorstvu, puno kraće se Å¡koluju, ranije odlaze na brod, brže stjeću iskustvo i brže napreduju.

Ove godine je izaÅ¡a novi nastavni plan za nautičara, zadnja revizija. Možete ga naći na http://www.asoo.hr/UserDocsImages/Kurikulumi/SK_POMORSKI_NAUTICAR%202013.pdf

Na par mista su ga poboljÅ¡ali, a na miljon mista pogorÅ¡ali. Nažalost, trebalo se viÅ¡e aktivnih pomoraca uključiti u ovu reviziju i dat svoje miÅ¡ljenje. mislim da je čak kružila neka anketa Å¡to bi trebalo napraviti sa planom i programom, pa sad tko je popunija, popunija. Ali prema priloženom ne vidim da su se baÅ¡ poslužili naputcima iz ankete.

A ne znam Å¡ta reći, problemi kako god okreneÅ¡. Triba znat terestiku, ali toliko da zna sa GPS na papir pribacit dvi crte u obliku križa i kruga, triba znat loksodromu ali toliko da zna utipkat brojeve u kompjuter, isto vridi i za stabilitet. Praktična nastava, malo, do niÅ¡ta. Manevarski dijagram - ne koristi se, bijela karta - ne koristi se, astronomska - ne koristi se.

Iden popravljat kompjuter... makar nešto pozitivno da privedem kraju.

Skolovanje u tehnickim skolama bez primjene stecenih znjanja ODMAH nakom teorijskog usvajanja nema smisla i los je. Ako ti ucis astronomsku navigaciju teorijski a kroz cilo skolovanje ne drzis sekstant u ruci sto ce ti onda formule ostati u glavi??? Kako nekome objasniti bit kursa i azimuta ako mu to ne docaras nakon teorije na brodu?? Mladi ljudi poloze ispit i zaborave i onda dodju na brod i opet iznova moraju uciti samo onda imaju stvatnu situaciju pa onda i nauce za cili zivot. Da sumiram ja mislin da je rjesenje engleski model. Oni nakom svake skolske godine idu na brod (bilo kakav brod). Evo neka kod nas nakon 2. Srednje svi idu na neki od skolskih brodova par miseci po mediteranu. Nakon 4. Nek idu par miseci na neke od brodova hrvatskih kompanija financitano od drzave. I onda nakon sto imaju recimo 6 miseci iskustva neka se natjecu na svjetskon trzistu sa nekim iskustvom. Sad pitanje odakle novac za to. E pa nek UKINU fakultete ionako posao pomorca nije znanstvena fantastika da coviku triba 7 godina skolovanja. Neka bude 6-7 srednjih pomorskih skola sa cca 250 pomoraca godisnje i ja san uvjeren da bi sa svim novcima koji se izdvajaju za fakultete to dalo izfinancirati svake godine.

Mislim da si malo pogrijesio, ne idu sa srednjom skolom na praksu, jer su maloljetni (-18).

Ne znam koji bi brodar sebi dopustio rizik da mu razred maloljetnih ucenika skace po brodu. Ne vjerujem da je to zakonski uopce izvedivo. I ja sam skeptican prema takvom grupnom ucenju. To bi bio pravi djecji vrtic :D

Kad englezi dodju na fakultet onda imaju obaveznu praksu i onda se opet vracaju na fakultet, i to im se racuna kao kadetura (1 godina) i asistentura (6mjeseci).

Kadetura i asistentura je vjezbenicki staz i to je da se uci i radi, i vise se nauci u 1 godinu prakse nego u 4 godine fakulteta ko hoce uciti!

A apsolutno se slazem da podizanje pomorstva na sve vise i vise znanstvene sfere nema smisla, osim onima koji to i izmisljaju da bi sebi osigurali radna mjesta po fakultetima. pa imaju opravdanja i smisao postojanja za svoje "doktorate"!

Dvije godine fakulteta maximalno i to na ovaj nacin sa obaveznom praksom/teorijom 50:50, ali za to fakulteti moraju imati ugovor sa kompanijama da krcaju kadete i asistente.

A jedan mali osvrt na zakon o zaposljavanju u srednjim skolama i fakultetima, za ucitelja brodostrojaske skupine predmeta se ne trazi nikakvo prakticno iskustvo (navigacija), pa onda se treba zamislit i ko to tamo predava! Za nauticku skupinu predmeta je drugacije za njih se trazi uvjet navigacije!

Nisu ni jadna djeca za sve kriva, ima tu svega pomalo!

Last edited:
Da bosun nije viÅ¡e odgovoran za prvo plaćanje (romantika je izumrla), a ostalo je na jubitou, Å¡ta bi oni tili... Čeg se sjetim javim...:hihi

Back