Što kad se ne može izvršiti automatska sinkronizacija generatora?

Cicija

New member
Poštovani forumaši,

Spremam se za polaganje ispita za certificiranog ETO-a i ovo je jedno od pitanja koje me muči:

Prilikom automatske sinkronizacije i ubacivanja generatora u paralelni rad s mrežom, generatorski prekidač se nije uključio unutar predviđenog vremena i dobili ste alarm koji vam je
dojavio grešku u sinkronizaciji. Što sve morate provjeriti, u čemu može biti problem i kako ćete postupiti prilikom detekcije problema?

Budući da sam radio na brodu na kojem sam svakodnevno manualno ubacivao generatore u mrežu, automatska sinkronizacija mi je nepoznanica.
Nisam ni nakon nekoliko dana uspio naći materijale o automatskoj sinkronizaciji pa ako netko može reći riječ-dvije o ovome ili predložiti materijale/dati link na neku el. shemu, bilo bi izvrsno.

Hvala

Iz mog iskustva najveci problem kod nemogučnosti aut. sin. je bija tzv. "governor hunting" ili ti ga konstantno osciliranje generatora iznad i ispod zadanog broja okretaja. S obzirom da governore nismo smili taknuti (company rules),slali bi ih na servis kod "meštra" u ras laffanu i došli bi na brod u istom ili još gorem stanju. Pretpostavljam da ni mi na brodu nebi uspili napraviti puno bolje pa je jedini nacin bija da se stavi novi governor ili da ga se opere sa dizelom tj. ulije dizel umisto ulja i da radi barem 10 ak min na idle. Ako je problem od strane motora onda je to u vecini slučajeva problem sa injectorima ili motor nije u fazi. Ovo je ono sto ti ja mogu reci od strojarske strane. Inace samo resetiranje u slucaju alarma je jednostavno,prvo se generator resetira na MSB-u i nakon toga na IAS-u,govorim o honeywell automatici.

Dotur Luigi pricas o meh governoru,prepostavljam woodward,on ima vidu kad se otvori cep i skroz zavidana on umrtvit rucku od governora
moze bit poluzije ili sprice da je nestabilan ili ima hunting,moze bit i speed pot da ga muci ako su stariji sistemi
na novjim siszemima moze gubit sgnal s woodward 723 do ecm ili governora mech o kojem pricas
inace servis na tim governorima je preporuka nakon par godina sta rade,nazalost svi imaju servis danas,moraju vam dat report sta je prominjeno s slikama

pravi sistem za vidit je stavit sklopku u test mode ukljucit sinhroskop i dat mu naredbu da ukljuci i vidit sta radi dali ide do nule za ubacit
ako to radi tad probat manualno ga ubacit

ako manualno upada, to nije manualno jer svi novi sistemi mozes pritisnit i drzat clos ena msb i on ce tek kad je u fazi zatvorit sklopku
sinhronizator koji je deiff ili wooddward,rijedze haizman moze bit problem,neja prominit treba dobro procitat manual i usporedit s starim koji je na drugom motoru

ono gore su problemi mahom starijih motora,uglavnom tu je bitno profesuru pokazat da se vlada materijom cudo toga moze

AVR nece bit problem ako imas na njemu 110v to znaciu da na vt imas 6,6kv ili 11kv i imas napon ok ,izmiris napon druge mreze na avr imat ces cirka 110,5v sta je ok
ako nece sinhronizirat a problem je avr imat ces neki alatm ili manjak volti cim upalis generator
uglavnom trebas imat brzinu motora istu ,volte iste i to su pred uvijeti

sklopka nece ubacit ako si radio servis i sklopku ostavio u test mode ili zakljucanu ili neki od releja ili master relaj nije resetiran.....

Dotur Luigi pricas o meh governoru,prepostavljam woodward,on ima vidu kad se otvori cep i skroz zavidana on umrtvit rucku od governora

A jebo ga ti Srelec.., jesi skupusio - još repliciraš Doturu - koji je dao savim suvisli post, za razliku od ovog tvog kupusa. Pa i ovo što je stavio Ties je dovoljno za ispit kod onih panćofara iz lučke. A oni strojari, a ti banderaš pa ne znaš dati odgovor kolegi na banalno pitanje.., ovo je abaceda a ti brkaš 723 electronički woodward i actuator na motoru.., totalno si me razočarao kao banderaš i kao drug - insomma ahime! Brate, sjedi dolje, drvo na drvo - ovaj put nijesi zadovoljio - čista jedinica (1).

RAUL .., uhljebe, vieni qua subito - održi stručno predavanje Srelecu!

Uuuuf!!!!

Last edited:
Hvala, kolege!

Paz'vako Cicija .., čisto par riči načelno - ne toliko radi tebe nego radi Sreleca..,

Dunqve, ovo što je reka Dotur i Ties stoji.., da bi se generator ubacio u paralelni rad treba zadovoljiti uvjete - jednak napon i frekvencija s mrežom na koju se spaja i treba se postići da je u fazi s mrežom tj. da im se poklapaju momenti maksimuma i nultih vrijednosti sinusoide. Kada se to postigne onda generator može u mrežu na siguran način - a ako nije postignuto doći će do neželjenih efekata kod kojih može stradati generatorska sklopka.

Kad ubacuješ manualno u mrežu breakar zatvaraš ti gledajući one lampice na sinhronajzeru - a ako je automatski onda umjesto tebe to radi PMS. U principu dakle, nema razlike. Ja imam na brodu Deif PMS sistem Delomatic 4, imamo dva shaft generatora, dva aux. generatora i jedan harbour generator. Sve radi PMS sam, samo klikneš na ekranu što treba i gledaš. Ovaj harbour generator je emergency ali naš ima kapacitet jednak ovim pomoćnim i u portu može držati cijelu mrežu bez problema.., korisno je kada dolje u makinji otvaramo rashladnike pomoćnih, pošto se ovaj harbour generator/pomoćni hladi zrakom kao kamion.

Dalje, šta treba provjeriti ako ne ide u paralelu - pa jasno, da ćeš najprije pogledati napon i frekvenciju generatora, zatim prije nego ga staviš u paralelu probati kako odgovara na speed up/speed down i te stvari. Ako sumnjaš u sinhronizer.., bože moj.., gdje sam god bio imali smo samo jedan sinhronizer koji služi za sve generatore. Znači ako kod jednog generatora radi, a kod drugog ne radi - nije kriv sinhronizer, nego nešto drugo.

A to drugo ćeš najlakše pronaći da otvoriš shemu MSB i promotriš stranicu generatora, kako i što ga spaja u paralelu i eliminiraš ono što misliš da dobro radi. Sklopka generatora ima zavojnicu za zatvaranje "Closing coil" i od nje polaziš - tj. otkuda dobija signal za zatvaranje. Zatim provjeriš motor koji navija oprugu breakera.., ako sklopka pokuša da se zatvori i ne prihvati - onda provjeriš "undervoltage coil" i njen krug napajanja. I tako to.., malo one transducere koji mjere napon, struje, kilovate itd.

Ja imam onaj Deif, Delomatic 4, i pročitao sam uputstva jednom - onoliko koliko sam zapamtio iz prvog čitanja mi je dovoljno da znam gdje ću najprije čačkati ako nešto zapne. Sad da pišem o svakoj žici i pomoćnom kontaktu ili releju koji je povezan s ovim - nema smisla - jer to ovisi o konkretnoj izvedbi.

srelec, a može li biti uzrok fiber optika - ja prošli ugovor izašao na pivu - a zovu me na mobitel kažu ne radi im jedan generator, odnosno neće u mrežu i imaju alarm "arcnet split" - šta ćeš napraviti u tom slučaju - kruteyebo?!

Btw, ja im samo javija - stisni to i to - i nastavija piti, i nisu me više ometali!!!

Last edited:
A jebo ga ti Srelec.., jesi skupusio - još repliciraš Doturu - koji je dao savim suvisli post, za razliku od ovog tvog kupusa. Pa i ovo što je stavio Ties je dovoljno za ispit kod onih panćofara iz lučke. A oni strojari, a ti banderaš pa ne znaš dati odgovor kolegi na banalno pitanje.., ovo je abaceda a ti brkaš 723 electronički woodward i actuator na motoru.., totalno si me razočarao kao banderaš i kao drug - insomma ahime! Brate, sjedi dolje, drvo na drvo - ovaj put nijesi zadovoljio - čista jedinica (1).

RAUL .., uhljebe, vieni qua subito - održi stručno predavanje Srelecu!

Uuuuf!!!!

gavro skuzaj ali nabaljezgao si puno gluposti
kako ces provat speed uš dp dpwn tj tako sta ces mu slat signal digni spusti ali to onda radi tis na manualu i koristis mehanicki governor
gore je on spomenut i on je najmanje problem u postocima za sinhroniyacija....

usto spmenut je avr i naponi koje mjeri preko vt,kojeg sam gore spomenio i speed pot koji je isto stara skola....a oni iz kapetanije ce to pitat jer s tim su radili
724 ide ba ecm preko konvertora signala i ecm dobije pwm signal kod cr cat cummins velikih motora a to su generatori tima 5mw
znam da s tim nisi radio ,pa ti mnoge stvari nisu jasne ....

gavro,nego imas 8 motora 5 mw svi u slicnoj kondiciji kako ces im ustelovat aralelu da svi rade s slicno snage i slicna reactive power
imas pendency od petrobrasa i to dosta heben daj rijesi to.....

nikad ali nikad u zivotu nisam imao jedan sinhronizer
svaki generator svoj
to mozda ima kad radis na trofaznom naponi za pogonit kucanske termo peci

drugo kad si kod sklopke imas problem da mu uv coil zna izgorit i sklopka ide zatvorit ali istovremeno i izbaci...
to nece scut prvi put tek kad si kod nje ,a nakon toga zubi od auto navijanja sklopke znaju puknt jer su plastika i eto belaja imas multi problem
žkoji vecinu kao gavru odnese u nebesa zato sam rekao sklopku stavit u test pokozaj i probat zatvorit

ovo je dosta zafrkana tema i posal pogotovo ako ste na 6,6kv ili 11kv di vam je oprema dosta drukcija....

nikad ali nikad nemoj cackat po sinhroniyatoru deiff jer ces mu otvorit prozor i napravit da gen moze uc u paralelu van faze
osim ako nisi bas strucan ,pusti onog gori prica ludosti
sinhronizator je 1% sanse da je problem ali s test pozicijom sklopke i i pokazivacem sinkronizacije mozes vidit dali te on muci tj kad daje sgnal za zatvoriz sklopku...

ovo je tema s miljun odgovora...

Last edited:
moze bit poluzije ili sprice da je nestabilan ili ima hunting,moze bit i speed pot da ga muci ako su stariji sistemi
na novjim siszemima moze gubit sgnal s woodward 723 do ecm ili governora mech o kojem pricas
inace servis na tim governorima je preporuka nakon par godina sta rade,nazalost svi imaju servis danas,moraju vam dat report sta je prominjeno s slikama

pravi sistem za vidit je stavit sklopku u test mode ukljucit sinhroskop i dat mu naredbu da ukljuci i vidit sta radi dali ide do nule za ubacit
ako to radi tad probat manualno ga ubacit

ako manualno upada, to nije manualno jer svi novi sistemi mozes pritisnit i drzat clos ena msb i on ce tek kad je u fazi zatvorit sklopku
sinhronizator koji je deiff ili wooddward,rijedze haizman moze bit problem,neja prominit treba dobro procitat manual i usporedit s starim koji je na drugom motoru

ono gore su problemi mahom starijih motora,uglavnom tu je bitno profesuru pokazat da se vlada materijom cudo toga moze

AVR nece bit problem ako imas na njemu 110v to znaciu da na vt imas 6,6kv ili 11kv i imas napon ok ,izmiris napon druge mreze na avr imat ces cirka 110,5v sta je ok
ako nece sinhronizirat a problem je avr imat ces neki alatm ili manjak volti cim upalis generator
uglavnom trebas imat brzinu motora istu ,volte iste i to su pred uvijeti

sklopka nece ubacit ako si radio servis i sklopku ostavio u test mode ili zakljucanu ili neki od releja ili master relaj nije resetiran.....

Je Srelec,radi se o mehanickom governoru,Europa governor. Woodward je puno bolji. Znam na koju vidu mislis,onom kojom mozes regulirati hunting. Poanta je da sam ima losa iskustva sa njima i samim motorima,najvise zbog loseg maintenancea i malo rezervnih dijelova.

nikad ali nikad u zivotu nisam imao jedan sinhronizer
svaki generator svoj
to mozda ima kad radis na trofaznom naponi za pogonit kucanske termo peci

A ne znam gdje si ti to naviga prije riga!

Ja sam na brodovima koje sam odradio imao jedan sinhronajzer na MSB i sklopku kojom biraš koji ćeš generator u paralelu staviti.

A ti pričaš o kiloVoltima, i razmećeš se u stilu - što više kiloVolta spomeneš - veći češ dojam ostaviti na nazočne.

Pa yebali te kilovolti.., meni je najveći napon na brodu 440 volti, a u praznom hodu ima 442 volta.

Te vaše kiloVolte tamo.., neće tebe pustiti da čačkaš po tome, kad nešto stane!

Dođe vam ekipa s kraja, a vi hui dračite po'vazdan, tako mi je rekao kapo Brazilac.

A ne znam gdje si ti to naviga prije riga!

Ja sam na brodovima koje sam odradio imao jedan sinhronajzer na MSB i sklopku kojom biraš koji ćeš generator u paralelu staviti.

A ti pričaš o kiloVoltima, i razmećeš se u stilu - što više kiloVolta spomeneš - veći češ dojam ostaviti na nazočne.

Pa yebali te kilovolti.., meni je najveći napon na brodu 440 volti, a u praznom hodu ima 442 volta.

Te vaše kiloVolte tamo.., neće tebe pustiti da čačkaš po tome, kad nešto stane!

Dođe vam ekipa s kraja, a vi hui dračite po'vazdan, tako mi je rekao kapo Brazilac.

gavro ti si se najeo ludi gljiva s ekipom s kraja,tako da cu poslat choper po tebe

sve motore ustelat da ti je napon praznog hoda 110.5v a to ti je 6,6 ili 11kv prije vt u generatoru
tad svi motori imaju isti slican kvar,to ti je odgovor,konkretno sam to radio na unitrolu avr
110,5 stavis kad ga opteretis da ne padne ispod nazivnog napona volim imat jace volte
kv su spomenuti jer kontrol volt je 110 pa da bude jasno ali ocigledno nisi shvatio

a reparacija governora uvik lutrija barem u brazilu,pa neka ga i woodward radi....
iako kad je motor los s rastelanim ruckama i jos v konfiguracija rastrese meh governor meni su prije propadali...

gavro ti si se najeo ludi gljiva s ekipom s kraja,tako da cu poslat choper po tebe

Ma biži ća.., nemoj yebat mule! Strojari bolje od tebe barataju letrkom.., dobro, aj, Dotur i Ties su kape.., ali ipak! Uhljeb se ne javlja.., ne znam di je.., i on je jači od tebe x puta! Šta me boli penis za kilovolte kad na tome ne radim niti imam namjeru - mogao bi tako praviti se važan i tvrditi da si genekolog - zato jer si bija u Wiskeriji - vidio sam te jednom, ali nisam ti se javio!

Daj reci mi ima li u Splitu gdje polagati - DP maintenance - koliko košta i ima li išta koristi od toga?

Morati ću to položiti.., a ne znam gdje.., ukoliko si polagao isto??!

Ma biži ća.., nemoj yebat mule! Strojari bolje od tebe barataju letrkom.., dobro, aj, Dotur i Ties su kape.., ali ipak! Uhljeb se ne javlja.., ne znam di je.., i on je jači od tebe x puta! Šta me boli penis za kilovolte kad na tome ne radim niti imam namjeru - mogao bi tako praviti se važan i tvrditi da si genekolog - zato jer si bija u Wiskeriji - vidio sam te jednom, ali nisam ti se javio!

Daj reci mi ima li u Splitu gdje polagati - DP maintenance - koliko košta i ima li išta koristi od toga?

Mjenjam magnetron i i mazalicom podmazujem antenu.

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

opet ti o ludim gljivama,dp servis u st,mislis na k pos
pa bolje da ti ja dam taj kurs nesto ces i naucit i bit ce papir copy od kongsberga

nego da gres u veleucilista koja kvalis libar i slicno

lipo ce mo marendat uz dvi marende imas predznanje ja cu platit pice....
nego svaki kpos i vms simulator ti kazuje kv i mw da te to ne sludi...

kv imaju svi novi lng pogotovo na elektro propeli,barem tako sjor kongsberg vms kaze na simulatoru

pa bolje da ti ja dam taj kurs nesto ces i naucit

Ma šta se može od tebe naučiti.., ajme.., nisi polučio više obrazovanje.., nemaš pojma o frekvencijama i međufrekvencijama, laserima i mnogim drugim stvarima. Znaš jedino motor podmazati s EP2 ili nekom drugom kolomasti. Aaaa, ne treba meni znanje nego papir - o tome se radi. Evo baš prije neki dan imali FMEA inspekciju.., došla mi depeša iz firme s zahvalom i pohvalom.., a zamisli, još sam se tada pokarao i s kapom i superintendentom i čak i s englezom koji je vodio inspekciju.

Englez bi me gledao u nedoumici, superintendent kaže da sam agresivan, a kapo kaže "daj odspoji tu žicu više u qrac". Dobro, to je bilo sve onako lagano svađa, ali ipak na kraju sam ja pobijedio u svakoj disciplini. Jedino što su mi sjebali safety modul na jednom pomoćnom i to baš superintendent i englez.., jer su radili po svome - pogrešno.

Trajala inspekcija i testiranja skoro 24 sata, a captain kad smo završili pruža ruku meni i kaže - "sei forte".

.

Last edited:
stani koci ne budali prvo vidi volte u setting na ekranu,stizu s kraja zvao ih gavro
Kod nas se ne stedi na odrzavanju, magnetron se mjenja kada odradi broj sati, nakon toga ide podesavanje struja, pa usput pregled valovoda i mazalica sa INA lipleks S EP3 ili nekom drugom kolomasti kako bi rekao drug gavro :-)))))))))))))))))
Idjen fatati vremensku prognozu i radiooglase..ajde zdravo.

PS sada vidim da mi je netko maznuo crvenu grafitnu olovku..pujjjjjj sunce mu jebem.

Last edited:
Ma šta se može od tebe naučiti.., ajme.., nisi polučio više obrazovanje.., nemaš pojma o frekvencijama i međufrekvencijama, laserima i mnogim drugim stvarima. Znaš jedino motor podmazati s EP2 ili nekom drugom kolomasti. Aaaa, ne treba meni znanje nego papir - o tome se radi. Evo baš prije neki dan imali FMEA inspekciju.., došla mi depeša iz firme s zahvalom i pohvalom.., a zamisli, još sam se tada pokarao i s kapom i superintendentom i čak i s englezom koji je vodio inspekciju.

Englez bi me gledao u nedoumici, superintendent kaže da sam agresivan, a kapo kaže "daj odspoji tu žicu više u qrac". Dobro, to je bilo sve onako lagano svađa, ali ipak na kraju sam ja pobijedio u svakoj disciplini. Jedino što su mi sjebali safety modul na jednom pomoćnom i to baš superintendent i englez.., jer su radili po svome - pogrešno.

Trajala inspekcija i testiranja skoro 24 sata, a captain kad smo završili pruža ruku meni i kaže - "sei forte".

.

24h,a onda si se naradia,nije bilo lako,triba to izdrzat

24h,a onda si se naradia,nije bilo lako,triba to izdrzat

A yeb'ga nije neki napor ako poznaješ brod. Ali, englez, yebo on sebe - neće ništa da propusti, nego sve onako kako treba.

Nema što nismo testirali..,

Back