Rating forming a part of a navigational watch

dioklecian

New member
dali se ovaj cerfitikad dobije kad se zavrsi pomorska skola (Rating forming a part of a navigational watch)
i dali neko zna koji se certifikati dobiju kad se zavru prve 2 godine vise pomorske

dali se ovaj cerfitikad dobije kad se zavrsi pomorska skola (Rating forming a part of a navigational watch)
i dali neko zna koji se certifikati dobiju kad se zavru prve 2 godine vise pomorske

momenat neka iskopan papir pa cu ti lipo napisat.:cool:

evo uspija sam nac , sorry nie neka kvaliteta slike al posluzit ce

Last edited:
Ako mislis na D4 (paluba) ili D7 (makina), za netreba ni visa ni faks
nego samo 6 mj. plovidbe upisanu i matrikulu.;)
Barem sam tako ja razumio.
Jer to je najniza klasa, sto na palub i sto u makini.:cool:

neznan kako se zove taj brevet vec mi jedna firma trazi da to iman prioje nego se ukrcam
- Rating forming a part of a navigational watch
- Proficiency in survival craft and rescue boats operations

ovo prvo bi trebao valjda bit clan plovidbene straze , pa mi je logicno da kad se zavrsi srednja za nauticara onda se automatski postaje clan plovidbene straze npr kao kadet
a ko zna neka mi konkreno odgovori da znam
jer evo vidim da i ARPU ne treba posebno placat kad se za istu dobije potvrda sa fakultetu o zavrsenoj skolovanju za D 6

nasa sam na internetu da bi to treba bit ipa D4 odnosno kormilar , a sad je pitanje ako se neko ukrca kao kormilar odnosno slan providbene straze dali mu se to priznaje za kadeturu kao onih 6 mjeseci na brodu od 3000 ili vecem

Last edited:
To ti je brevet od timunjera. Kad se ide prvi put onda mizes biti samo mornar jer ti treba 6 mj kao da uhvatis iskustvo

Jos nedto, kadet nije clan plovidbene straze. On je kadet i kao takav nije za nista odgovoran. Oficir i timunjer nose odgovornost.

Sent using Tapatalk

To ti je brevet od timunjera. Kad se ide prvi put onda mizes biti samo mornar jer ti treba 6 mj kao da uhvatis iskustvo

Jos nedto, kadet nije clan plovidbene straze. On je kadet i kao takav nije za nista odgovoran. Oficir i timunjer nose odgovornost.

Sent using Tapatalk

Kadet je nesto kao pripravnik na kopnu, u nekoj firmi ;)

Evo što kaže zakonik:

Članak 15.
Svjedodžbu o osposobljenosti za člana posade koji čini dio plovidbene straže (STCW II/4), stječe pomorac koji:
– ima osnovnu naobrazbu i posebnu izobrazbu, sukladno programu iz Priloga D ovoga Pravilnika;
– ima najmanje 16 godina života;
– ima najmanje 6 mjeseci plovidbe u službi palube;
– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima, posebice u pogledu vida i sluha;
– položi ispit za stjecanje takve svjedodžbe, sukladno programu iz Priloga C ovoga Pravilnika.
Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost bez vremenskog ograničenja.

Ako si ukrcan ko A/B neće ti se to priznati u kadeturu. Kadet nije A/B ali predpostavljam može imati njegov certifikat nakon 6 miseci navigacije. Većina kompanija to ne traži.

Krivo si razumio. To sto on pita je A/B iliti kormilar, a postoji i rating koji ne cini dio plovidbene straze iliti O/S iliti po hrvatski - mornar. Uvjete je stavio kolega Oceansoul u postu iznad i cini se prilicno razumljivo.

On pita za "Rating forming a part of a navigational watch " !!, a ja kormilara nisam ni spomenuo, pardon!!

A za rating , za palubu je D4, i nemozez ga dobit bez 6 mj. naviganja.;)

Netocno. To su 2 razlicita breveta. Za tvoju informaciju, OS je clan posade koji ne cini dio plovidbene straze, a AB je clan posade koji cini. Bitna razlika koja je tebi ocito neshvatljiva.

To je dodatni brevet koji koji MOGU imat seaman OS ,AB ... itd., ali i nemoraju .

brever OS je brevet OS (mislin a ga cak niti nema),
brevet AB je brevet AB ....itd.

ali ovo je dodatno osposobljavanje za brevet koje moze imati i obicni mornar, a neke kompanije ga traze pod minimum;)
drugim rijecima traze nekog tko je bar 6 mj. navigao !!:uzdravlje

brevet za OS ne postoji ,to je samo radno mjesto na brodu,a da bi se uopće ukrcao trebaš imati temeljnu
sigurnost što je osnova za ukrcaj,i svatko tko je prošao temeljnu sigurnost može raditi kao OS,ali i kao konobar,
katering i druge poslove koji ne zahtijevaju posebne bravete

brevet za OS ne postoji ,to je samo radno mjesto na brodu,a da bi se uopće ukrcao trebaÅ¡ imati temeljnu
sigurnost što je osnova za ukrcaj,i svatko tko je prošao temeljnu sigurnost može raditi kao OS,ali i kao konobar,
katering i druge poslove koji ne zahtijevaju posebne bravete

Tako sam i mislio, OS je zapravi seaman(mornar), a AB je mornar sa certifikatom, mada neznam koji bi to certifikat bio.

Za AB Cert. uvjeti i tako to

1. Are you 18 years of age or older?
Yes
No
2. Can you provide evidence of 36 months sea service as a deck rating on commercial ships? (12
months in the past ten years).
Yes No
3. Provides evidence that 9 months of the sea service is on non-fishing vessels of 100 gross tonnes or
more.
Yes No
4. Provide evidence of being the holder of a proficiency in survival craft and rescue boats (other than
fast rescue boats) certificate that is acceptable to the Director.
Yes No
5. Provides evidence that he or she complies with any medical fitness requirements of Part 34
(including eyesight) applicable to this application.
Yes
No
To be eligible to sit the exam you must provide evidence of the following:
•
•
•
At least one year’s sea service as a deck rating including 3 months on non-fishing vessels of 100
gross tonnes or more.
Hold a steering certificate.
Completed the syllabus as required.

... timunjer po naski:cool:

Tako sam i mislio, OS je zapravi seaman(mornar), a AB je mornar sa certifikatom, mada neznam koji bi to certifikat bio.

To je certifikat STCW II/4, uvjeti za njega su navedeni u mom gornjem postu.

Za AB Cert. uvjeti i tako to

1. Are you 18 years of age or older?
Yes
No
2. Can you provide evidence of 36 months sea service as a deck rating on commercial ships? (12
months in the past ten years).
Yes No
3. Provides evidence that 9 months of the sea service is on non-fishing vessels of 100 gross tonnes or
more.
Yes No
4. Provide evidence of being the holder of a proficiency in survival craft and rescue boats (other than
fast rescue boats) certificate that is acceptable to the Director.
Yes No
5. Provides evidence that he or she complies with any medical fitness requirements of Part 34
(including eyesight) applicable to this application.
Yes
No
To be eligible to sit the exam you must provide evidence of the following:
•
•
•
At least one year’s sea service as a deck rating including 3 months on non-fishing vessels of 100
gross tonnes or more.
Hold a steering certificate.
Completed the syllabus as required.

... timunjer po naski:cool:

Ovo nisu uvjeti za stjecanje A/B certifikata već samo interni uvjeti neke kompanije koja zapoÅ¡ljava.

Back