Fakultet Pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije

Tvrdi995

New member
Pozdrav i unaprijed se ispričavam ako sam stavio post u krivi dio foruma.

ZavrÅ¡io sam srednju Å¡kolu za elektrotehničara - elektroničara i dolazi vrijeme za upis na fakultet. Razmatram smjer Pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije na Pomorskom fakultetu u Splitu pa imam par pitanja ako je tko voljan odgovoriti. (Također se unaprijed ispričavam ako su pitanja već odgovorena negdje na forumu)

1. Koliko je težak fakultet za završiti u usporedbi s npr. FESB-om ili PMF-om?
2. U kolikoj mjeri mi pomaže (ako uopće pomaže) predznanje elektrotehnike iz srednje?
3. Koliko je teÅ¡ko naći posao nakon faksa uz maksimalan trud, ali bez rođaka, kumova i veza općenito? (Oko toga se mučim sa starim koji je bivÅ¡i pomorac i odgovara me od Pomorskog faksa)
4. Koji je najviÅ¡i čin do kojeg mogu doći nakon 3 zavrÅ¡ene godine fakulteta?
5. Kolika je prednost elektroničara s fakultetom u odnosu na elektroničara samo sa srednjom?
6. Koja je razlika između elektroničara i električara na brodu? (Ako uopće postoji)
Ako netko ima savjet nevezan za moja pitanja, otvoren sam za sugestije svih vrsta.

1. Kad sam ja isao na pomorski faks (prije 20 godina;) ), smjer se zvao Brodska Elektroenergetika i Elektronika i smatralo ga se za lakseg od FESB-a - valjda je tako i danas.
2. Elektrotehnika je uvjek elektrotehnika, ako je dobro znas iz srednje naravno da olaksava i na visoj/faksu...
3. Za prvi ukrcaj je svakako tesko bez obzira na faks... Ali s faksom bi svakoj normalnoj firmi trebao biti u prednosti, iako bi se i o tome moglo raspravljat (neki misle da ces im prije pobjeci, ako imas jacu skolu od minimalne koja se trazi)...
4. Sa visom elektro smjera - mozes doci do svih najvisih cinova koji su dostupni pomorcima elektro struke... U dosta firmi to mozes vec i sa srednjom, a po novom tumacenju (nasih strucnjaka) STCW konvencije najvisi brevet ETO moze se dobiti i sa srednjom...
5. Teoretski ovaj s fakultetom bi trebao uvjek biti u prednosti - u praksi puno je vaznije tko se brze prilagodjava novim stvarima i brze to savladava - npr. ja (kao i vecina nas) danas radim sa mnogim stvarima koje u vrijeme kad sam isao na faks nisu ni postojale, tako da se sad gubi smisao onoga sto se tada ucilo(jer je te neke stvari odavno pregazili vrijeme), ali dobro poznavanje tematike iz podrucja osnova elektrotehnike uvjek dobro dodje...
6. Ovo se uvjek na raznim firmama, tumacilo na razlicite nacine - islo je od krajnosti da su na nekim nasim firmama sve sa visom/faksom nazivali elektronicari, a sa srednjom elektricari, bez obzira sto je ovaj sa srednjom zavrsio smjer elektroniku a ovaj sa visom energetiku... A svima nama elektro -struke bi valjda trebalo biti jasno sto je elektricar, a sto elektronicar i koja bi podrucja svaki od njih trebao znati...

Zahvaljujem se i čini mi se da idem u pomorce :)
Samo me joÅ¡ zanima kakve su mogućnosti zapoÅ¡ljenja na kopnu s ovim smjerom i ima li smisla ići na magisterij ako ne planiram na brod?

Back